Reinventari? Inculta va domina din nou culta?

Cateva idei, mai iesite din lustruiala corectitudinii politice:

1/ Cred ca politicienii au nevoie de alfabetizare in materie de securitate si aparare. Acesta este scopul cursurilor si dizertatiilor in domeniu. Fara a face procese de intentie autorilor lor, indemnurile acestora “Invatati, invatati, invatati!” si “Scrieti baieti, numai scrieti!” au surprins foarte bine rolurile sociale ale acestor intreprinderi culturale. Prin urmare, necesitatea de a invata si a scrie e in afara oricarei discutii.  

2/ Este neesentiala consideratia despre retelele de putere ale celor care invata, in particular ale celor care fac academii, colegii, doctorate . De fapt, stiinta inseamna putere si cultura libertate. Selectia educationala (“darwinismul” educational, daca vreti) face piramida politica si sociala, pe care comunismul a rasturnat-o si a ajuns unde a ajuns. Ierarhia, stratificarea (denumita de unii si pluralism) este facuta de stiinta si cultura, motoare fara de care orice societate se prabuseste (din nou v. comunismul, dar si varianta sa progresista, actuala, varianta americana).

3/ Nu stiu cat de politizate, deci incorecte, sunt definirile coruptiei si plagiatului. Sursele coruptiei sunt in general externe, au diverse acoperiri (cele mai inselatoare sunt cele  de filantrop si filantropie, v. Soros, Gates etc.)  si urmaresc scopuri ostile, antinationale. Privind plagiatul, acele softuri care identifica asemanarile de texte nu au si nu pot avea si functia de a gandi, care va fi intotdeauna privilegiul omului. Daca din aceleasi caramizi faci o noua si nemaivazuta constructie, softul va identifica doar caramizile, nu si ideile noi, privind aranjarea lor intr-un alt concept, cu diferite spatieri, desenari etc., care adauga valoare. Dar softul va da verdictuil “plagiat”, fiind orb in a sesiza noul, creativitatea, care poate rezulta dintr-o alta aranjare a vechilor cunostinte, aducand astfel o noua utilitate publica (uneori geniala). Acest lucru este acceptat de multa vreme. Noile teorii si descoperiri se fac pe baza celor vechi, cartile din carti se fac, dar fiecare aduce ceva nou.      

4/ Controlul politic, zis democratic si civil, nu trebuie mitologizat ca exprimand vointa si interesele poporului. Influentarea alegerilor si cumpararea politicienilor au suficiente exemple in istoria recenta (dar nu numai). Marile afaceri si investitii straine au mijloacele de a le face, pentru a modela decizii nationale in interesul lor.

5/ “Capturarea” statului?! Mi-e teama ca, aducand ideea asta din plan extern in cel intern si mergand revolutionareste pe ea pana-n panzele albe, se poate ajunge la “concluzia” ca “raul” Romaniei consta in faptul ca este locuita de romani! Am inteles suspiciunea autorului, dar rezonabil este sa intelegem si ca in lupta dintre bine si rau este o zona cenusie, in care cele doua forte nu se mai disting, fara sa-si piarda insa identitatea, care este launtrica. Altfel, se ajunge la reinventarea luptei de clasa si la vanatoarea de vrajitoare. 

https://www.contributors.ro/colegii-coledzii-si-capturarea-statului-i-si-ii/?unapproved=419084&moderation-

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: