Ultimele bătălii PNL: Maniile covidului și austerității

Cu certitudine, evenimentele anuntate joi de PSD, motiune de cenzura la jumatatea lui august si Congresul partidului in 22 august, vor ridica cu multe grade temperatura acestei ultime luni de vara. Desfasurarea lor in succesiunea anuntata va insemna ca PSD va intra cu o conducere noua si un program nou  in campania pentru alegerile locale, din 27 septembrie, pe care este decisa sa le castige.

Castigarea localelor ar putea fi un indiciu privind castigatorul parlamentarelor. Polul social va fi intotdeauna cel mai mare pe partea stanga a esichierului. Dar demasificarea politica a stangii, prin impartirea votantilor sai intre mai multe partide, care concureaza PSD, va face ca acesta din urma sa se desprinda pentru totdeauna de pozitia de cel cel mai mare partid si de cea mai mare forta parlamentara.

PSD ar putea intra in alegeri de pe o pozitie de putere, daca motiunea va trece. Insa acest lucru nu va spune prea multe despre influenta sa electorala reala. Un guvern PSD interimar va fi mai degraba rezultatul unui pact tacit al stangii, pentru implementarea celor doua mari programe sociale, cresterea cu 40% a pensiilor si dublarea alocatiilor pentru copii, fara de care criza sanitara va lovi si mai rau populatia.

PNL are maniile covidului si austeritatii. Daca va pierde aceste batalii, va ajunge in opozitie pentru mult timp. Ar putea ramane acolo cicluri electorale. Nimeni nu neaga covidul, ci cifrele si gestionarea guvernamentale. PNL exhiba un corona-salvationism din care spera sa traga foloase electorale. Prin discursul critic in cascada la adresa PSD, pe care il invinovateste de toate esecurile “guvernului meu”, presedintele Klaus Iohannis joaca ultima carte a influentei sale reale la Cotroceni. Fara “guvernul meu”, bazele puterii sale politice ca presedinte se vor prabusi, frizand figuratia sau chiar fictivul. Daca guvernarea PNL va fi demisa, vor fi limpezi doua lucruri. Primul, ca demiterea Cabinetului Orban se va datora lui Iohannis, seful de facto al Guvernului. Al doilea, ca daca Iohannis nu va face un act extrem, alegerile vor ingropa definitiv PNL. In situatia demiterii, PNL isi va revarsa frustrarea pe Iohannis, caruia ii va cere sa iasa la lupta, sa-si puna la bataie reputatia electorala de 66,06% din voturi, cu cat a castigat alegerile prezidentiale. Cu un asemenea scor, poate spera la o revalidare de pozitie, impreuna cu cea a PNL, prin alegeri generale.       

Analizand sondajul IMAS, PNL, deja in usoara crestere, s-ar putea remonta si mai mult, cu Iohannis la butoane. Noile partide Pro Romania, PMP si ALDE sunt in scadere. Din noua generatie de partide, doar USR si PLUS, aflate in alianta, sunt in crestere. Daca se vor coaliza cu PNL, vor forta sortii alegerilor. Viitoarea coalitie de guvernare va fi, foarte probabil, din trei partide (2+1), doua de aceeasi culoare politica, iar al treilea diferit. O guvernare monopartidista sau monoideologica, cu partide numai de stanga sau numai de dreapta, nu va mai fi posibila. Fragmentarea celor doua jumatati ale esichierului va face ca niciuna sa nu aiba majoritatea. In aceasta formula inovatoare, vor fi sparte traditionalele monopoluri electorale rotative ale PSD si PNL.

PS/NB: In ipoteza unei coalitii 2+1, ar fi interesant de testat si varianta cu doi premieri, care sa provina de la partidele aflate de aceeasi parte a esichierului (ambele de stanga sau dreapta). Schimbarea premierului s-ar putea produce la jumatatea mandatului/ciclului electoral, la doi ani dupa ultimele alegeri si cu doi inainte de urmatoarele alegeri. S-ar pastra, in acest fel, orientarea preponderent de stanga sau de dreapta a coalitiei guvernamentale, dar ar aduce si prospetime si corectii, absolut necesare, care vor da un nou avant guvernarii. Toate detaliile acestei eventuale formule vor fi convenite si stipulate in acordul de guvernare. Oricum, din cate s-a vazut, a disparut de mult premierul cu mandat de patru ani, o posibilitate care, implicit si teoretic, este permisa de Constitutie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: