Faptele vorbesc la urmă și mai bine

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)

De ce atata “ravna” in atacarea cercetatorilor si descoperitorilor din domeniile stiintei, tehnicii si tehnologiei?! Se uita ca ei sunt cei atat de putini carora cei atat de multi le datoreaza civilizatia?! Cateva cuvinte in apararea lor, daca intr-o dezbatere democratica ideile critice sau divergente chiar conteaza.

Dupa parerea mea, judecatile de valoare, antepronuntate, ale fizicii teoretice privind fizica experimentala sunt destul de discutabile. Fizica teoretica este domeniul cuvantului, predat savant in universitati. Fizica experimentala este a faptelor, produse in laboratoare sau in campuri de cercetare. Spre deosebire de reputatii profesori, cercetatorii sunt de cele mai multe ori niste anonimi, inainte de a deveni cunoscuti prin publicarea descoperirilor lor, unele epocale. Nu e nevoie, aici, de o noua demonstratie privind deosebirea esentiala dintre cuvant si fapta. Voi remarca numai ca fara prospetimea si, uneori, rasturnarile de paradigme aduse de fizica experimentala, fizica teoretica risca sa devina o “dogma” si propovaduitorii ei niste “sectaristi”.

Dar genericele “teoretic” si “experimental” si deosebirile dintre ele sunt aplicabile tuturor stiintelor, indiferent ca e vorba de chimie, medicina, cosmos etc. Fiziciana si chimista Marie Curie a fost o victima a cercetarilor sale experimentale privind radioactivitatea. Tot datorita experimentarii si-a pierdut viata si cosmonautul Iurii Gagarin. Am remarcat cu dezamagire futilitatea a doua articole, tendentioase, de acelasi autor, care unui fizician ii facea un titlu de “glorie” din faptul ca s-a opus proiectului “marelui laser”, iar pe unii cercetatori ii denumea defaimator “Locotenentii Marelui Laser”.

Evident, niste opinii ex cathedra despre ceea ce presupunea ca s-a intamplat, se intampla sau se va intampla in cercetarea stiintifica ELI-NP, care chiar si pentru cercetatori este in unele privinte un fel de black box. Asa cum nici Albert Einstein sau Nikola Tesla nu au stiut dinainte ca vor ajunge la descoperiri geniale si neconforme cu multe dintre teoriile din vremea lor. Sau cum Elon Musk nu stie niciodata daca banii investiti in cercetare i se vor intoarce, cand sau sub ce forma. Despre “piticul sovietic” remarc o alta abordare, desprinsa de laudarosenia propagandistica a fostilor comunisti. S-ar putea sa fie mai inteleapta si mai productiva faptic, dupa principiul “tace si le face”.

Insa ceea ce te descumpaneste, si sper ca la nivel social sa nu se intample la fel, este ideea ca am fi un neam ne-evoluat si ca, in aceasta privinta, ne-am asemana cu rusii. Imi sunt cunoscute multe exemple istorice in care unii savanti s-au detestat reciproc, cu o virulenta iesita din comun, dupa cum la fel si-au denigrat si respins preocuparile si rezultatele din domeniul lor comun de cercetare. A fost treaba lor, ceea ce nu i-a impiedicat sa realizeze descoperiri geniale. Despre cei care manipuleaza doar cuvantul, stim sigur ca nu vor ajunge le performantele unor savanti care s-au calomniat unul/unii pe altul/altii. Dar despre cercetatori, care opereaza cu experimentul, stim ca oricand pot fi atinsi de aripa inspiratiei si a geniului, prin care sa aduca umanitatii o descoperire remarcabila, care ne poate usura viata sau chiar o poate schimba in bine din temelii. Il felicit pe dl Cristian Mihail Teodorescu pentru ca, intr-o forma subtila, ne-a deschis si un alt orizont de reflectie, ca decat sa iriti lumea cu aere si discursuri de superioritate, de neam “ales” sau “suprematist”, mai bine sa te preocupe modestia si faptele, care vorbesc la urma si mai bine.

Academicianul Nicolae Zamfir, fost director al laserului de la Magurele, demis abuziv de Guvernul PNL Orban/ Foto: Hotnews

https://www.contributors.ro/piticul-sovietic/?unapproved=420570&moderation-hash=332ebe934af4fb6b046f7fc3d001e293#comment-420570

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: