Idei electorale: Influenta, repozitionare, victorie

Fostul presedinte Basescu si-a depus candidatura pentru primar general. Crede ca va lua peste 30% din voturi.

Intrarea lui Traian Basescu in cursa pentru functia de primar general al capitalei este spectaculoasa. Nota de spectaculos este data de faptul ca Basescu este un caz unic de fost presedinte al republicii (2004-2014) care recandideaza pentru un post pe care l-a mai detinut (2000-2004). In felul acesta, europarlamentarul Traian Basescu (PMP) si actualul primar general Gabriela Firea (PSD) au in comun experienta a cate un mandat de primar general, pe care ambii si le-au onorat cu rezultate insemnate, tinand cont de conditiile dificile specifice celor doua etape, dar si ca cei doi candidati se intrec pentru un al doilea mandat. Basescu nu a avut decat un mandat ca primar general, dar cu certitudine l-ar fi castigat si pe al doilea, daca nu ar fi fost ales presedinte.

Desi Gabriela Firea a minimalizat concurenta lui Traian Basescu pentru primaria capitalei, declarand ca de fapt ea se va intrece cu Nicusor Dan, candidatul dreptei unite PNL-USR PLUS, lucrurile nu stau deloc asa. Sa ne gandim putin, intr-o competitie pentru postul de edil sef al capitalei, cine ar vota pe cineva care este un novice in administratie?! Din acest punct de vedere, lupta pentru scaunul de primar general va fi un joc in doi, intre Traian Basescu si Gabriela Firea. Ii nominalizez in aceasta ordine dupa functiile detinute, nu dupa sansele de castig. Competitia Basescu-Firea va fi si ideologica, intre dreapta si stanga, dar si un vot pentru personalitate, ambele puternice, si experienta administrativa, la paritate, ale celor doi proeminenti candidati.

Lista lui Firea. Petre Roman, Mitică Dragomir și Cornel Dinu sunt candidați PSD la CGMB.

E o necunoscuta daca Traian Basescu isi si doreste in mod real sa mai castige inca o data primaria capitalei, dupa ce a fost presedintele republicii. S-ar putea ca Basescu sa-si tureze campania pana la punctul din care sa nu o si castige. Ceva cam in genul campaniei prezidentiale din 1996, pe care Ion Iliescu ar fi castigat-o, daca ar fi vrut, dar a facut un joc static pe final de cursa, pentru a da sanse alternativei de dreapta, reprezentate de Emil Constantinescu, in contextul in care occidentul vocaliza ca democratia inseamna alternanta stanga-dreapta la magistratura suprema in stat, lucru pe care l-a “uitat”, sustinand ulterior numai presedinti de dreapta.

Mult mai probabil e ca Traian Basescu a intrat in cursa pentru capitala pentru a repozitiona Partidul Miscarea Populara (PMP). De aceea, intre cuvintele cheie ale campaniei lui Basescu le-as privilegia pe cele de influenta si repozitionare, nu pe cel de victorie. Influenta politica si electorala a lui Traian Basescu continua sa fie semnificativa. Poate si pentru ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic, ma refer la faptul ca a supravietuit la doua suspendari din functia de presedinte, in 2007 si in 2012. Mai mult ca sigur, Traian Basescu isi pune in joc influenta pentru a repozitiona PMP. Asa cum in spatele unui om puternic se afla o femeie puternica, si in spatele unei echipe puternice se afla un antrenor puternic. Este limpede ca PMP si liderul acestei formatiuni, Eugen Tomac, beneficiaza de o consiliere supracalificata din partea lui Basescu, un luptator pursange si un strateg desavarsit. Ca strategii imparatilor chinezi din vremurile  antice ale celor trei regate, in care strategii castigau razboaiele, nu imparatii (e si un film exceptional, “Three Kingdoms”/Trei Regate, China, 2010).

Nicusor Dan si-a depus candidatura pentru Primaria Capitalei. Candidatul independent, flancat de Ludovic Orban si Dan Barna.

Problema e cat de sus Basescu va repozitiona PMP? Va depinde de cate voturi va obtine pentru capitala, care, potrivit lui Basescu si altor evaluatori, se estimeaza la peste 30%. Ideea suplimentara, care va motiva in plus competitia, scotand-o din tiparele anterioare, e ca ierarhia de la alegerile pentru capitala se va pastra, in mare, la alegerile parlamentare, datorita timpului scurt dintre cele doua scrutinuri, de 1-2 luni. Studiile arata ca de regula perceptiile electorale se schimba in circa sase luni, in mod normal, daca nu survin evenimente extreme, care sa le basculeza sau erodeze  mai repede. In caz de victorie, PMP s-ar putea duce chiar pe locul intai, iar intr-o situatie perdanta sa ramana pe locul doi. In varianta maximala, un Eugen Tomac premier ar putea sa fie o varianta credibila. Mai trebuie luat in calcul si faptul ca neinspirata excludere a PMP din alianta dreptei si alierea USR cu PNL s-ar putea razbuna pe USR, prin inregistrarea de catre acesta a unui recul. Nu este nici exclus ca Traian Basescu sa-l bonifice in extremis pe Nicusor Dan, prin retragerea din cursa. Desi nu se stie daca voturile pentru Basescu vor merge la un diletant in administratie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: