De ziua Independentei Afganistanului, atac necunoscut cu rachete la Kabul: Cine vrea – dar nu va reusi niciodata! – sa aneantizeze Ideea Independentei din memoria colectiva afgana?

Ziua Independentei Afganistanului: Atac cu rachete asupra Kabul, vizand Palatul Prezidential. SUA – autorul suspect!

In timp ce Afganistan aniversa, marti, 101 ani de Independenta, centrul capitalei Kabul a fost tinta unui atac necunoscut cu rachete. S-au inregistrat 14 lovituri cu rachete, din care una a atins palatul prezidential. Cel putin 3 persoane au fost ucise, din care 2 membri ai garzii prezidentiale afgane, si 16 au fost ranite.

Atacul a avut loc la scurt timp dupa incheierea unei ceremonii aniversare in prezenta sefului statului. Cine ar fi fost interesat sa impiedice sau sa intineze in sange ideea de independenta a Afganistanului? Fara indoiala, exista un singur raspuns: ocupantii americani! SUA, care tin sub ocupatie militara Afganistanul, urmaresc ca niciun lider ales al acestei tari, in speta presedintele, sa nu anime ideea de independenta in mentalul colectiv al poporului afgan. Aniversarea Independentei este un act mobilizator, de activare a memoriei sale colective.

Atacul nu a fost revendicat. Daca va fi, foarte probabil va fi o „revendicare” falsa. Semnatura “Stat Islamic” este neverosimila, suspiciunea rezonabila este ca in spatele ei se ascund SUA, in conditiile in care atacul a fost foarte tehnic si selectiv. Palatul prezidenţial se află într-un sector foarte protejat din Kabul, la câţiva paşi de cartierul ambasadelor, ascuns în spatele unor ziduri înalte de beton. Un atac atat de chirurgical al unui fantomatic “Stat Islamic” ar fi fost imposibil tehnic, militar si informational. Daca ar fi fost posibil, nu ar fi ratat ambasada SUA. In ceea ce ii priveste pe talibani, este exclus ca ei sa fi fost autorii atacului de ziua Independentei, care este tocmai mobilul miscariil lor nationale de rezistenta. De altfel, guvernul afgan şi talibanii sunt angrenati in a incepe, in curand, negocieri de pace. De remarcat e ca a fost pentru a treia oară în doi ani când palatul prezidential a fost vizat sau atins de rachete. Cele doua atacuri precedente, unul in august 2018,  cu 30 obuze de mortiere, dintre care unele au căzut în timpul unui discurs al lui Ghani, şi celalalt cu rachete, in martie, împotriva ceremoniei de învestire a preşedintelui afgan, au prefigurat aceeasi caracteristica: impiedicarea strangerii legaturilor dintre lider si popor. Insa SUA nu vor reusi sa extirpeze Ideea Independentei din corpul aspiratiilor vitale ale afganilor. Pentru SUA, Afganistanul va fi un nou Vietnam, la fel de costisitor, de debilitant si de inutil, ca aventura geopolitica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: