
SUA cer ONU să activeze mecanismul de restabilire a sancţiunilor la adresa Iranului
Agresiunea diplomatica a Dreptului International de catre SUA a inregistrat, joi, un nou episod. In urma deciziei unilaterale a presedintelui Donald Trump de iesire, in 2018, din acordul nuclear cu Iranul, SUA au devenit o extra-parte. Ele nu mai au niciun drept de participant la acord, de a se pronunta sau interveni intr-un sens sau altul asupra lui, cum au partile contractante care au ramas angajate (Franta, Marea Britanie, Germania, China, Rusia si Iranul). Sfidand Dreptul International, seful diplomatiei americane, Mike Pompeo, a cerut ONU, intr-un gest de mare tupeu, sa initieze o procedura de reimpunere a sanctiunilor.

Sancţiuni Iran: Franţa, Marea Britanie şi Germania nu susţin demersul SUA la ONU
Pretentia SUA este insa ilegala, ele nemaifiind parte contractanta, iar motivatia americana, sustinuta pentru restabilirea sanctiunilor impotriva Iranului, este neintemeiata. Iranul si-a indeplinit cu buna credinta obligatiile asumate prin acordul nuclear, iar partile garante s-au achitat la randul lor de rolul si atributiile conferite prin acelasi document de Drept International. Drept urmare, Franţa, Marea Britanie şi Germania au fost indreptatite sa anunte ca nu vor susţine iniţiativa SUA la ONU de reimpunere a sanctiunilor Iranului.
Iran: Teheranul avertizează ONU împotriva presiunilor SUA care cer reimpunerea sancţiunilor
De asemenea, Iranul a avertizat ONU impotriva presiunilor SUA, care cer reimpunerea de sanctiuni, ca acestea vor avea “consecinte periculoase”. Neintelegand nimic din suprematia si caracterul imperativ ale Dreptului, pe care devine tot mai evident ca-l substituie cu metode ilegale de “conformare” specifice CIA, cu care a ramas de pe vremea cand a condus acest serviciu secret extern al SUA, secretarul de stat american Mike Pompeo a avut reactii dezamagitoare. El i-a acuzat pe europeni ca “s-au aliat cu ayatolahii”, in loc sa “onoreze” alianta lor cu americanii. Trecand peste defaimarea liderilor religiosi islamici iranieni, pe care foarte probabil ca-i considera “inferiori” celor evrei, rabinilor, potrivit indoctrinarii biblice ca iudaicii sunt o super-rasa, “aleasa” si “suprematista”, trebuie spus raspicat ca unicul angajament valid, singura aliniere acceptabila si viabila este fata de Dreptul Intrenational, nu fata de tupeul Globalismului SUA. Greseala politica a SUA de iesire din acordul nuclear iranian si tentativa acestora de abuz juridic vizand reimpunerea ilegala si neintemeiata de sanctiuni Iranului nu au cum sa se bucure de sustinere internationala, din partea Natiunilor, a Multilateralismului. Pe de alta parte, acordul este nuclear, nu conventional, iar Iranul are dreptul legitim la mijloace de aparare conventionala, din productie proprie sau din achizitii externe.

Reuniune privind dosarul nuclear iranian pe 1 septembrie, la Viena