Candidat la locale, cu gandul la prezidentiale?!

Gabriela Firea si Victor Ponta

Nu-mi fac niciun fel de griji in privinta victoriei categorice a Gabrielei Firea in batalia pentru primaria Capitalei. Il va bate mar pe Nicusor Dan, care nu are niciun fel de experienta in administratie. E un novice cu tupeu si ambitii mercantile, doua lucruri extrem de periculoase pentru postul de edil-sef al urbei si comunitatea bucuresteana.

Gabi e femeie, iar femeile sunt peste jumatate dintre votantii Metropolei; e sotie si mama, stie ce inseamna grijile pentru educatia si sanatatea copiilor, mersul lor regulat si in siguranta la scoala, cosul zilnic pentru hranirea familiei, locuri de joaca pentru copii etc. Dupa patru ani, care o scutesc de a mai pierde timp cu adaptarea pe functie si cunoasterea problemelor, cum se intampla de regula cu noii primari, are diagnostice si solutii precise, unele incepute, altele in curs avansat de implementare, stie ce inseamna transport urban, fluidizarea circulatiei, depoluarea orasului sau spatii de recreere pentru adulti si seniori. Ultima categorie de varsta are de asemenea o pondere electorala si o sustinere semnificative pentru ca actualul primar general sa obtina al doilea mandat pentru a-si continua si finaliza proiectele.

Traian Basescu si Eugen Tomac

Nu am fost foarte conectat informational la desfasurarea campaniei electorale, s-ar putea sa nu am cea mai buna perceptie in privinta celorlalti candidati, dar, dupa parerea mea, competitia pentru primaria generala e intre Gabriela Firea si Traian Basescu, chiar daca prima e cu mult in fata celui de-al doilea in intentiile de vot. Daca TB va iesi pe locul secund sau foarte aproape de aceasta pozitie, PMP va intra in campania pentru parlamentare cu sanse mai mari.

Personal, vad in tanarul lider al PMP Eugen Tomac un profil de premier competitiv. Cei care fac analize politice pe zona liderologica a partidelor sau puterilor statului cred ca sunt de acord ca a creste numarul propozabil de lideri executivi trebuie sa fie o preocupare transpartinica. Revenind la Traian Basescu, cred ca a mai animat campania, cel putin prin prisma faptului ca este la paritate cu Gabriela Firea in privinta numarului de mandate de primar general. Ambii au cate un mandat dus cu bine pana la capat. Totusi, chiar daca va ridica pozitia PMP, mi s-a parut ciudat ca Basescu sa revina in lupta pentru o pozitie executiva inferioara celei de sef al statului, cea mai inalta magistratura, pe care a detinut-o doua mandate. Ar putea oare sa ascunda candidatura lui Basescu la locale si o miza personala, cu o scadenta dincolo de acest an electoral?! Marturisesc ca pe fostul presedinte Basescu il compar, intr-o anumita masura, cu presedintele american Trump, care considera cel de-al doilea mandat ca si castigat, anuntandu-si public ambitia pentru al treilea mandat!

Nicușor Dan s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni

S-ar putea ca si Basescu sa se gandeasca la al treilea mandat de presedinte?! Nu este exclus, depinde de cat de mult se va simti incurajat de scorul test pe care il va obtine la scrutinul pentru PMB. Interesanta mi se pare si o alta comparatie cu americanii. Avand in vedere ca Joe Biden a fost vicepresedinte al SUA in mandatul de presedinte al lui Barack Obama, s-ar putea spune ca Trump isi disputa finala din 3 noiembrie cu “Obama”, cu un alter ego progresist al acestuia, personificat de Biden, asa cum pentru primul mandat Trump s-a confruntat cu Hillary Clinton, o alta clona ideologica si politica a fostului sef de culoare al Casei Albe. Ma intreb, fara sa-mi si pot raspunde, nimeni nu o poate face, decat evenimentele viitoare, deci asteptand si vazand, oare pe Traian Basescu il va aduce destinul politic sa rejoace finala prezidentiala din 2004?! In aceasta ipoteza, ma abtin de la un prognostic, dar nu pot sa nu rememorez ca dupa Austerlitz a urmat Waterloo! Duminica, pana la care mai sunt cateva minute, sunt alegerile: Sa mergem toti la vot si sa-i alegem pe cei care ne-au convins ca sunt cei mai buni!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: