O plasa de siguranta: Data alegerilor parlamentare

Premierul Ludovic Orban (PNL):Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor

In noul mediu postelectoral, rezultatele alegerilor locale par sa fi facut primul pas cu stangul. S-au inregistrat multe reclamatii de fraude si cereri de renumarare a voturilor. Refuzul de a le da curs va fi ca un ghimpe de necredibilitate in cazurile disputate. Incremenirea liberalilor in polarizarea politica absoluta, prin respingerea oricarei cooperari teritoriale cu social-democratii, este neproductiva pentru interesele pluraliste ale comunitatilor locale. Ea va mentine divizarea din campanie, franand nejustificat energii complementare. Criza de coronavirus ameninta cu o noua fulminare, dupa locale.

PSD: Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, în autoizolare. S-au testat pentru covid după ce s-au întâlnit cu lideri PSD confirmați pozitiv

Problematice se anunta si urmarile virale ale alegerilor locale, care au prilejuit perindari masive si mase mari de contacti in spatiile inchise de votare. Alegerile locale ar fi trebuit sau nu sa aiba loc? Un posibil raspuns il putem afla in declaratia ingrijorata de miercuri a premierului Ludovic Orban privind “numarul de noi cazuri de infectari cu noul coronavirus”, care s-a inregistrat la trei zile dupa alegeri, si “o mai mare seriozitate în implementarea măsurilor restrictive”. Unele indicii de posibila neoportunitate a alegerilor in starea de alerta, si de urgenta in alte tari, s-ar putea sa vina si dinspre social-democrati, unde liderii Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu au decis sa faca testul covid si sa se izoleze până la rezultat.

Eugen Tomac (PMP): Sperăm că lucrurile nu vor degenera şi vom avea alegeri pe 6 decembrie

Raspunsul edificator il vom afla probabil in maxim doua saptamani de la alegeri, cat este perioada de incubatie a coronavirusului. Insa de pe acum se observa ca logica electorala de urgenta a guvernantilor liberali, care au batut din picior sa se tina localele si la fel fac si in privinta parlementarelor, este divergenta fata de logica preventiva sanitara privind epidemia de coronavirus. Cu o astfel de Romanie a momentului, prinsa intre doua ape, situatia este destul de albastra.

Calin Popescu-Tăriceanu (ALDE): Noi suntem în favoarea organizării alegerilor parlamentare în luna martie 2021

In aceste conditii, Parlamentului ii va reveni responsabilitatea sa faca din stabilirea datei alegerilor pentru innoirea sa o plasa de siguranta anti-covid. CCR a consfintit atributul Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor parlamentare. Pe noile tendinte europene si din lume ale pandemiei, care prefigureaza un al doilea val, stabilirea zilei de 6 decembrie pentru alegerile parlamentare devine relativa. Doar liberalii o absolutizeaza, pentru a se suprapune pe varful de perceptie de la locale, mizand ca nu va fi schimbat semnificativ dupa o luna si ceva, cand vor fi parlamentarele. Insa Orban isi recunoaste neputinta executiva in fata Legislativului. El accepta că în cazul în care Legislativul nu vrea să stabilească data respectivă, „nu ai ce să le faci parlamentarilor”.

Dupa ce am aflat cine a castigat alegerile locale si ca noua administratie teritoriala va fi preponderent de Dreapta, preocupanta a devenit o alta chestiune. Vor fi amanate alegerile parlamentare? Preşedintele PMP, Eugen Tomac, opineaza că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, pe 6 decembrie. In caz contrar, sustine europarlamentarul popular, se va „adânci şi mai mult criza politică, lucru de care nu avem nevoie în această perioadă”. In schimb, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune ca alegerile parlamentare să fie organizate în martie, din ratiuni de siguranta sanitara.

Din nou, ne aflam in fata unui conflict intre logica politico-electorala si logica sanitara antiepidemica. Dilema amanare sau la termen urmeaza sa fie transata de Parlament. Esential va fi sa se deceleze cu acuratete, in interesul populatiei, care va fi raul cel mai mic, exprimat prin costuri fizice, tangibile, din cele doua variante, corespunzatoare celor doua crize, politica si epidemica. Pe fiecare din cele doua scenarii trebuie sa se puna in balanta ce se pierde si ce se castiga. Sase luni de amanare par sa fie rezonabile in raport cu castigarea unor vieti, care pot fi pierdute irecuperabil, dar si daca, mentinand criza sanitara in platou, prin respectarea regulilor restrictive ale situatiei de alerta, vom evita o reinstaurare a situatiei de urgenta, care e cea mai drastica posibila.

Inchiderea din nou a scolilor si economiei, in urma unei noi situatii de urgenta, ar provoca noi pierderi, care ne vor duce si mai mult in jos, in detrimentul populatiei si al tarii. Pierderile educationale si economice ar fi dureroase si pe termen lung. Insa ele pot fi prevenite prin masuri sanitare, dar si politice, de amanare a alegerilor parlamentare, care sa diminueze cat mai mult posibil riscurile de escaladare a infectarilor cu noul coronavirus si sa nu mai faca necesara o noua stare de urgenta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: