Dinamica internationala: Rusia o recunoaste, SUA nu

Vladimir Putin: SUA şi Rusia nu mai decid asupra problemelor lumii, China şi Germania sunt noile superputeri

Moscova a facut, joi, o recunoastere internationala neasteptata, care a impresionat prin realismul si moralitatea ei. Intr-un discurs video pentru Clubul de Discutii Valdai, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca a trecut vremea cand SUA si Rusia decideau asupra celor mai importante probleme ale Lumii. Noile superputeri sunt China si Germania, a punctat Putin un adevar indubitabil, pe care SUA par sa se straduiasca sa-l falsifice sau sa-l refuze, consumand inutil energie.

Seful Kremlinului a sugerat ca rolurile SUA, Marii Britanii şi Franţei s-au diminuat, in timp ce ale Chinei şi Germaniei au crescut politic şi economic, acestea îndreaptandu-se spre statutul de superputeri mondiale. El a mai spus o chestiune extrem de pragmatica si de urgenta. Dacă Washingtonul nu este gata să discute probleme globale cu Moscova, Rusia este pregătită să aibă o astfel de discuţie cu alte naţiuni, a dat asigurari Putin. Lumea trebuie sa mearga inainte.

Moralitatea recunoasterii ca nu mai are un prim rol in noua dinamica a superputerilor, care a adus in prim plan China si Germania, deriva din faptul ca Rusia si-a depasit mandria mesianica de suprematie din timpul URSS, in favoarea unui adevar istoric. Probabil ca i-a fost greu, dar deschiderea catre schimbarea clasamentului mondial prin competitie libera si cinstita i-a adus castigarea increderii Natiunilor. Am mari indoieli ca Globalismul SUA ar recunoaste si accepta asa ceva. Realismul recunoasterii rusesti este intemeiat pe evaluarea interna si externa. Un proiect sau o strategie se poate bucura de succes daca porneste de la evaluarea echilibrata a doua tipuri de conditionari, capacitatile proprii si mediul extern.  

Leadershipul evreo-american continua sa fie prizonierul unei vetuste doctrine biblice a suprematiei rasiste, de a fi mereu Alpha si Omega. Aceasta asumptie ideologica emana un imens dispret fata de Natiuni. Din acest motiv, unilateralismul SUA va fi respins de multilateralism si probabil ca SUA vor cunoaste contractii multiple si fara precedent. Poate si teritoriale, prin declarari de independenta sau reveniri la patriile mama. SUA au o viziune inghetata asupra dinamicii relatiilor internationale, cu ele mereu in centru si intr-un perpetuu rol de lider mondial. Aceasta pretentie excesiva, care nu mai este sustinuta de exceptionalismul american de inceput si de maturitate, acesta apropiindu-se galopant de faza terminala, de declin istoric ireversibil, obstructioneaza libertatea competitiei si avansului altor Natiuni. Rusia si-a sfaramat mitul suprematiei mondiale, un fapt aplaudat la scena deschisa. Acest exemplu contaminant prevesteste ca nu va supravietui nici mitul american al suprematiei. Cea mai buna suprematie este suprematia fiecarui popor in propria sa tara. Din nefericire, voci soptite in intunericul de la amiaza din Statele Unite ale Americii spun ca acest lucru nu se mai intampla in aceasta tara.   

Moscova a deblocat dinamica internationala. Recunoscand noile superputeri, care prin munca si creatia lor sunt de cel mai autentic exceptionalism, Rusia le-a invitat sa-si asume rolurile de noi lideri mondiali, in jurul carora Natiunile sa se uneasca pentru a solutiona mari si stringente probleme globale. Sansele de succes vor creste daca China si Germania vor avea o relatie de “bicooperatism” (termenul imi apartine), care, sprijinit de Rusia si Europa, dar si de alte centre de putere si Natiuni, sa se transforme in “multicooperatism”, avand ca nucleu “bicooperatismul”. Esential va fi ca in acest secol sa se refuze cu hotarare un bipolarism de razboi rece intre China si Germania. Asteptarile sunt ca Rusia sa inceapa discutii constructive cu cele doua noi superputeri pentru a scoate Lumea din criza in care a fost adusa de Globalism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: