Agent CIA sub acoperirea de “defector”: Nu si-a indeplinit misiunea in Rusia? Edward Snowden cere naţionalitatea rusă, fara a renunta la cea americană

Rusia: Edward Snowden cere naţionalitatea rusă, dar vrea să o păstreze şi pe cea americană

Edward Snowden (37 de ani), fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, care s-a “refugiat” in strainatate sub acoperirea de “defector”, a anuntat ca a cerut “naţionalitatea” rusă, dupa ce a obtinut un permis de rezidenţă pe termen nelimitat în Rusia, tară în care in cele din urma a ajuns in 2013, dupa un periplu international.

El si-a anuntat si motivat cererea pe Twitter, platforma americana de comunicare si propaganda, la câteva zile după ce partenera sa Lindsay Mills i-a spus că este însărcinată. Motivul invocat a fost de a nu fi “separati” de viitorul lor fiu. Snowden a explicat de asemenea că el şi soţia sa doresc să “rămână americani” şi să-şi crească fiul în conformitate “cu toate valorile americane pe care noi le iubim, inclusiv libertatea de exprimare”.

Nationalitatea nu se dobandeste. Ea este innascuta, un dat etnic, cu care te nasti. Cetatenia da, dar aceasta este diferita de etnicitate, care e desemnata si prin termenul alternativ de nationalitate. Snowden nici nu doreste, in mod explicit, integrarea in valorile nationale ale rusilor. Va ramane un enclav, un izolat, in imensa etno-culuralitate rusa. Ca samanta diasporeica care evolueaza dupa legile intrinseci ale soiului sau. Pe de alta parte, “Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celălalt” (Matei 6:24). Pe aceste premise, un gand involuntar si de bun simt trimite la o intrebare irepresibila: Edward Snowden nu si-a indeplinit inca misiunea in Rusia?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: