Declarație de apartenență: Ankara consideră Turcia drept o parte inseparabilă a Europei (Erdogan)

Recep Erdogan

Erdogan: Turcia e parte a Europei. UE trebuie să-și respecte promisiunile

Președintele turc Recepp Tayyip Erdogan a facut duminica o declaratie de apartenenta: Ankara consideră Turcia ca parte inseparabilă a Europei. El le-a spus membrilor partidului sau, AKP, că UE trebuie să-și respecte promisiunile (si geografia, n.m.) privind migrația și să facă din Turcia un membru comunitar cu drepturi depline.

Valoarea politica a declaratiei si cererii lui Erdogan este uriasa. Turcia se considera, pe drept cuvant dupa parerea mea, drept un locatar al Casei Comune Europene. In conditiile Brexitului, viziunea si luciditatea liderului turc au si o consecinta de compensatie. Si chiar recompensatoare.

Marea Britanie a iesit in mod regretabil din UE, dar, ceea ce este imbucurator, este ca locul ei nu va ramane gol. Din UE s-a plecat, dar in ea se si vine. Nu neaparat formal. Este suficient ca gandirea turca sa tina cu Casa din care in mod natural face parte. Imi place cum gandeste Erdogan. Are o conceptie reconcilianta si incluziva, cu puternice proiectii laicizante, care face din islamici si crestini conlocuitori pasnici si cooperanti ai Europei. Este un model de extensie in Eurasia si oriunde in Lume. Geniul politic gorbaciovian e nemuritor, din el isi trage radacinile multilateralismul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: