Frica de coronavirus va boicota alegerile? Sau scrutinul ne va duce in a doua stare de urgenta?

Coronavirus: Evolutii alarmante si imprevizibile

Mai sunt zece zile pana la alegerile parlamentare, dar inca nu m-am decis daca voi merge sau nu la vot. E pentru prima data. Cu atat mai putin in privinta optiunii de vot. Prima nehotarare se datoreaza covidului. A doua, suspiciunilor ca diferentele de rol dintre cele doua partide traditionale chiar exista si ca ele sunt respectate. PSD putea sa amane alegerile pana dupa pandemie. Mai mult, el canta acelasi refren ca PNL, indemnand alegatorii sa ia in piept apocalipsa coronavirusului si sa mearga la vot.

Imaginea articolului Dan Barna are COVID-19. Mesajul postat de liderul USR

Dan Barna are covid-19. Campania electorala a USR, mutata in online

Desigur, ar fi fost foarte urat si “nepatriotic” ca vreun lider politic, preocupat de pericolul letal al contaminarii cu coronavirus, sa ceara boicotarea alegerilor. Si-ar fi facut de lucru, punandu-si in cap politica si presa “galbene”. Din ultima, in treacat spus, care mi-a ridicat sprancenele azi intr-un comentariu rus, face parte presa supranumita de “scandal”. Este probabil o analogie cu o expresie populara necuviincioasa, dar civilizata stiintific – coprofagia, pe care si papa a folosit-o. Revenind, se poate spune ca problema apararii sanatatii si necontaminarii romanilor, prin evitarea contactelor si circulatiei electorale, a ramas pe contul fiecaruia. Ramane sa vedem daca frica de covid va fi cea care, nepolitizat si exclusiv medical, va boicota alegerile. Din moment ce covidul a devenit agent electoral, n-ar trebui sa ne mire si posibile reactii inverse, prin care si frica de covid sa devina agent de boicotare.

Imagine galerie

Seful militar al Armatei, infectat cu coronavirus

Ce se va intampla intr-o asemenea ipoteza? Nu stiu in acest moment daca exista un cvorum de prezenta la urne, care sa valideze scrutinul, si care ar fi acela. Ceea ce am remarcat insa la presedintele Klaus Iohannis, este ca joaca totul pe o carte, fara sa-si lase niciun spatiu de manevra, ceea ce este nepotrivit pentru un presedinte. Evident, nu si pentru unul disperat sa obtina “parlamentul meu” si “guvernul meu” pe durata intregului ciclu electoral care urmeaza, ceea ce-i va oferi puteri discretionare nelimitate, ca actul de imputernicire pe care l-a cerut si obtinut Hitler in 1933. Miza pe care Iohannis o pune pe aceasta carte este ca alegerile sa aiba loc cu orice pret pe 6 decembrie, cu “asigurari” – pe care rational si predictiv nimeni nu le poate da si garanta! – ca nu exista riscuri de infectare si, in plus, ca dupa scrutin nu are sub niciun motiv in vedere sa declare o a doua stare de urgenta. O a doua ipoteza este ca daca dupa alegerile parlamentare, care in mod cert vor avea loc la sfarsitul saptamanii urmatoare, nemaiexistand nicio posibilitate de intoarcere, situatia epidemiologica se va inrautati incat sa fie nevoie de un nou lockdown, Klaus Iohannis va pierde increderea electoratului si, o data cu aceasta, pozitia de la Cotroceni. Intr-adevar, votul din 6 decembrie va fi un vot de neincredere in Iohannis. O pozitie de presedinte de republica poate sa nu fie reinnoita cu un al doilea mandat, ca in cazul presedintelui american Donald Trump, sau poate sa fie pierduta in timpul mandatului, intr-unul din momentele sale critice, cum i s-ar putea intampla presedintelui Klaus Iohannis, din cauza pandemiei.

Coronavirus in lume: Israel -Numărul infecțiilor zilnice a crescut din nou la peste 1000/ 26 noiembrie 20202
Coronavirus in lume:Boris Johnson îi ameninţă pe englezi cu un al treilea lockdown în ianuarie, dacă nu respectă restricţiile/ 26 noiembrie 2020
Coronavirus: Carantina parţială impusă în Germania va fi prelungită până pe 20 decembrie/ 26 noiembrie 2020

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: