Intelectualismul inseamna o atitudine de exclusivism si supraevaluare, o epatare, prin care se desconsidera munca fizica. Aceasta contradictie, degenerata in antagonista, este foarte bine ilustrata prin opozitia ostentativa a „gulerelor albe” fata de „gulerele albastre”, din capitalism.

Intelectualii GDS iau notițe de la Silviu Brucan
Desigur, nici muncitorismul nu a ramas neexaltat, in timpul comunismului. Gheorghe Gheorghiu Dej, exponentul muncitorismului, spunea despre intelectual ca este sovaielnic si ca nici macar un surub nu stie sa faca.
Adevarul e ca o natiune are nevoie atat de „munca cu capul”, cat si de „munca cu bratele”, cum sunt denumite popular cele doua tipuri de munca. Antiintelectualism este o critica intemeiata, cel putin partial. Antiintelectualitate este altceva, la fel ca si antimuncitori, ambele condamnabile.

O poza celebra cu muncitori, din 1932, recreata in 2011.
Infumurarea scolitului in strainataturi, care, revenit in tara cu o atitudine aroganta, se facea in fata unui om simplu care muncea cu grebla ca nu stie cum se numeste unealta agricola, pana cand a calcat pe dintii ei si aceasta l-a pocnit zdravan cu coada, facandu-i un cucui de toata frumusetea, a exclamat cu naduf : „A dracului grebla!”, e un caz clasic de intelectualism, satirizat in dramaturgia romaneasca.
Pana la urma, painea pe masa si curentul din casa le avem toti prin osteneala de zi cu zi a celor care muncesc cu bratele. Ceausescu a fost muncitor, dar nu a ramas asa toata viata, a probat ca si muncitorul poate invata si conduce si, in plus, nu a uitat de unde a plecat. Vedem zilnic exemple de pregatire si de abilitati diferite, dar intelepciunea e sa nu le spui tot ce gandesti, dar tot ce le spui sa gandesti, potrivit uneia din definitiile aristotelice ale intelepciunii.

Cum arata poza din 1932 (v. mai sus) recreata in 2011

De ce nu s-a solidarizat nimeni cu „intelectualii lui Basescu”: Vladimir Tismaneanu, 5000 de dolari pentru o conferinta!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.