O întrebare absurdă: Îsi va certifica vicepreşedintele american Mike Pence continuitatea în funcţie?!

27,074 Mike Pence Photos and Premium High Res Pictures - Getty Images

Mike Pence, secundul Executivului, va prezida Legislativul, in sedinta de certificare a rezultatului scrutinului prezidential

In SUA, separatia puterilor statului va fi suspendata, miercuri, 6 ianuarie. Secundul puterii executive in exercitiu, vicepresedintele Mike Pence, va fi pus sa prezideze o sedinta a puterii legislative – Congresul SUA – , chemate sa certifice rezultatul alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie. Ele au fost castigate de Joe Biden, la o diferenta semnificativa, de peste 6 milioane de voturi.

Joe Biden si Donald Trump: Castigatorul si perdantul alegerilor prezidentiale. Ambii se cred indispensabili, desi cimitirele sunt pline de cei care au crezut in aceasta fantasma

Presedintele expirat Donald Trump, care va trebui sa plece de la Casa Alba pe 20 ianuarie, refuza cu obstinatie sa-si recunoasca infrangerea neta, acuzand fara dovezi ca alegerile au fost fraudate. El cere vicepresedintelui Mike Pence ca, in apropiata sa calitate, din aceasta saptamana, de presedinte al sedintei Congresului de certificare a rezultatului scrutinului prezidential, sa respinga validarea.

Presedintele Donald Trump si vicepresedintele sau, Mike Pence

O observatie esentiala pe care am mai facut-o: functia de vicepresedinte a lui Pence nu a iesit din urna de vot, prin selectie in partid si in electorat, reguli aplicabile oricarui candidat in alegeri. Ea a iesit din… gura lui Trump! OK!, presedintele poate face acest lucru cu orice membru al guvernului sau. Dar in acest caz „vicele”, termen care a provocat o confuzie de asimilare, e de fapt vicepremier, nu “vicepresedinte”, care trebuie ales nominal de electorat, prin aceeasi procedura ca si presedintele.

Suspendarea separatiei puterilor: Congresul SUA, condus de Casa Alba, pe 6 ianuarie

In fine, trecand peste, intrebarea este ce va face Mike Pence pe 6 ianuarie: Isi va certifica vicele continuitatea in functie?! Cel putin teoretic, el are la indemana aceasta posibilitate, prin blocarea certificarii, pe fondul puternicei contestari a integritatii scrutinului de catre Trump. O eventuala blocare a certificarii va avea consecinte asupra succesiunii la Casa Alba. Cine va ceda? Vor fi noi alegeri?

Casa Albă - Wikipedia

Inedit in lumea democrata: Casa Alba va subordona (!) Congresul SUA, la sedinta parlamentara de validare a rezultatului scrutinului prezidential

Intrebarea este „absurda” deoarece ea are in mod evident un singur raspuns. Nimeni nu voteaza impotriva propriului interes. Aceasta evidenta ar fi trebuit sa previna incoerenta procedurala, care poate fi sursa unor slabiciuni institutionale. Dar sa nu ne facem iluzii. Tupeul va continua sa joace alba-neagra chiar si in fata evidentei! Fara indoiala, tema de fata va fi prilej de reflectie critica pentru multi experti in sisteme politice si electorale.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: