Boala „leadershipului mondial”: SUA trebuie să ”conducă răspunsul global” la criza climatică (Biden)

Biden pretinde emfatic ca SUA trebuie să „conducă răspunsul global” la criza climatică. El face uitata corigenta in materie a Americii din mandatul recent incheiat al lui Trump. Alzheimer fizic sau geopolitic?

“Leadershipul mondial” pare sa fie noua boala geopolitica a varfurilor politice ale SUA. Ea s-a instalat la Casa Alba o data cu investirea noului presedinte american Joe Biden. De aceeasi boala a suferit si fostul „ales suprem” Obama.

Exista oare vreo deosebire intre “leadershipul mondial” al SUA, invocat de Biden, si “maretia mondiala” a Americii, exaltata de Trump? Nu, ele au aceeasi esenta unilateralista, incidentele le sunt usor diferite, ca la tulpinile coronavirus.

Statele Unite ale Americii trebuie să “conducă răspunsul global” la criza climatică, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, înainte de a semna decrete executive privind lupta împotriva încălzirii globale antropogene.

Formal, Biden a readus America in acordul climatic de la Paris. Ramane sa confirme si pe fond, prin respectarea normelor. Dar pretentia de asumare de catre aceasta a unui rol de leadership mondial in materie este excesiva.

Ea contrasteaza puternic cu inactiunea si corigenta SUA din mandatul prezidential al lui Trump, care a scos tara din multilateralismul combaterii acestei crize. Daca imemoria lui Biden pe aceasta tema nu e Alzheimer fizic la cei 78 de ani, atunci e geopolitic, ceea ce este inacceptabil!        

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: