Despre megaproiectul „Gara Centrala Bucuresti”

Ar trebui sa invatam si din experienta megaproiectelor „Noul Centru Civic” si „Casa Poporului”. Ele au absorbit investitii uriase si au creat probleme sociale colosale, de nedepasit.

Nu cred ca ar fi intelept sa ne intoarcem la asa ceva. Cu atat mai mult cu cat nu mai avem sistemul politico-economic hipercentralizat din comunism.

Dictatura politica si economica a facut posibile megainvestitia si tinerea sub control a nemultumirilor sociale, ambele supraintinse pe o perioada de peste un deceniu, pana s-a rupt coarda.

In noile conditii social politice si economice, o „rascolire” de o asemenea amploare a Capitalei si pe o perioada atat de lunga ar fi vecina cu o „dezorganizare planificata”. Se stie, o noua organizare de proportii cere ca mai intai vechea organizare sa fie „dezorganizata”, cam la aceeasi scara.

Pe de alta parte, trebuie avuta in vedere si presiunea in crestere a investitiilor productive, in special de reindustrializare. Ele bat nerabdatoare la usa si cred ca in viitorul apropiat trebuie sa fie prioritatea numarul 1. Deci, nu trebuie neglijate concurenta investitiilor, primatul celor productive si impactul social-financiar al megaproiectelor.

https://www.contributors.ro/gara-centrala-bucuresti-ii/?unapproved=438556&moderation-hash=e8473a6bf6f03315bebc638675a31714#comment-438556

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: