Ecouri ale „Dialogurilor de la Davos”: Naționalizarea frontierelor și stoparea „crizelor în cascadă”

Discutia de la Fundatia Europeana Titulescu (FET), dintre Adrian Nastase si H.D. Hartmann, privind “Dialogurile de la Davos” pe tema Marii Resetari, a fost ca un creuzet pentru nasterea de idei noi. Cred ca e inspiratoare, ca acest mediu fertil de idei sa fie pus sub genericul “Dialogurile de la FET”.

Absenta presedintelui SUA, Joseph Biden, de la Forumul virtual de la Davos, unde si-ar fi putut face cunoscuta conceptia privind “repararea aliantelor” – a fost o subreprezentare, prin John Kerry, fost secretar de stat, care s-a limitat la ideea ca SUA trebuie sa revina cu capul plecat la masa negocierilor – poate insemna o criza de argumente si o recunoastere a noului rol global al Chinei.

Prin anvergura globala a ideilor privind starea si viitorul Lumii, discursul presedintelui Chinei, Xi Jinping, a revelat exceptionalismul gandirii filosofico-politice chineze. Exceptionalismul gandirii chineze consta in faptul ca se afla in slujba binelui global. Marea majoritate a natiunilor se regaseste in ideile lui Xi, fapt care explica simpatia si sustinerea internationale de care se bucura China.

Xi a evidentiat o idee cardinala, care este liantul tuturor enunturilor sale privind bolile politice ale lumii de azi. Potrivit liderului chinez, China duce o lupta universala cu saracia extrema, care intra in conflict cu individualismul. Acest enunt este ca un concept de tip spital, in  care fiecare din anomiile lumii de azi isi are un loc de vindecare, ca orice bolnav care isi afla medicul si patul intr-un spital.    

Iata alte cateva idei modelatoare chinezesti: abandonarea criteriului ideologic si revenirea la coexistenta pasnica; acceptarea diferentelor culturale si civilizationale; multilateralism egal (as adauga si deschis); neacceptarea “cercurilor mici” (ale arogantei globaliste); leadership mondial colectiv (multilateral); importanta G20, ca organ de leadership mondial colectiv; globalism umanitar; competitie fara catastrofe (idee a Institutului din Shanghai) etc.

In aceasta dinamica si prospetime de idei, care trebuie sa le inlocuiasca pe cele statute si imbatranite, cred ca si ideea  privind re/nationalizarea frontierelor merita sa fie adusa in prima linie, ca facand parte din mijloacele de stopare a „crizelor in cascada”, cum sugestiv le-a denumit Biden.

In afara de paternitatea definitiei, Joe Biden trebuie sa admita si faptul ca SUA sunt la originea acestei cascade de crize. Pentru digerarea si stoparea lor, SUA vor avea nevoie de decenii. Cel putin de tot atatea decenii cate i-au trebuit Rusiei sa se reformeze radical dupa destramarea URSS.

In cauza este liberalismul, desuet si mama a crizelor, care in goana salbatica dupa spatiu, ca sursa de profit si de putere, a deznationalizat si globalismizat frontierele. Desfiintarea efectului de frontiera, pentru ca “mana invizibila” a corporatiilor sa poata intra pe nesimtite si adanc in Avutiile Natiunilor, pe care sa le treaca in proprietatea Globalismului, a provocat saracia extrema, de cea mai mare parte, si supraimbogatirea obscena a unei parti, care e infima.

Nu exista “lanturi de aprovizionare” cu materii prime, care sunt creatii corporatiste pentru prelevari din bogatiile natiunilor si directionari in beneficiul globalismului. Exista surse de materii prime in proprietatea exclusiva a natiunilor.

Sursele de materii prime nationale sunt non-externalizabile si non-forfecabile cu “foarfeca preturilor”, de catre terti (corporatii multinationale). Nu mai exista “satul global” in acceptiunea lui McLuhan. Exista, azi, un “sat global” in care fiecare camin (stat national) si fiecare cartier (regiune) este puternic digitalizat si securizat de virusii globalismului, ca un mediu cibernetic, spitalicesc, bancar, militar etc.

Pandemia a demonstrat cel mai convingator importanta efectului protector al frontierei. Acolo unde frontierele au fost sub control total, cu restrictii de circulatie si zone sau tari in lockdown, urmele coronavirusului au fost cele mai mici sau deloc. Stoparea crizelor in cascada este similara celei privind crizele epidemiologice. Exista liste cu tari cu riscuri teroriste sau epidemice ridicate si proceduri specifice de non-acces, intrare in carantina sau izolare. Asa ceva trebuie sa fie si pentru cei care vin din spatii globaliste.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: