Deblocarea acordului nuclear iranian: Ridicarea sancțiunilor ilegale și alte măsuri complementare

Conflict SUA-Iran: Iranul analizează propunerea unei întâlniri informale cu SUA, organizate de UE/ Foto: McPhoto/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

Abandonarea de catre noul presedinte al SUA, Joseph Biden, a unilateralismului predecesorului sau, Donald Trump, trebuie sa fie completa. Ea va fi pe deplin credibila si operanta international doar in acest fel. Aceasta noua viziune calitativa a SUA asupra relatiilor internationale inseamna ca abandonarea unilateralismului sa fie atat in litera, cat si in spirit. In litera, prin abrogarea tuturor ordinelor executive trumpiste care au scos in mod dezastruos SUA in afara  multilateralismului. In spirit, prin reparatii pe care SUA sa le aduca trecutului si o abordare preventiva, bazata pe reguli, a viitorului international.

In privinta revenirii SUA in acordul nuclear iranian din 2015, intentie anuntata de presedintele Biden, trebuie parcursi pasii inversi, in succesiunea lor stricta, care au dus la iesirea unilaterala din acord a SUA, in 2017. Primul pas, si totodata fundamental, va fi abrogarea ordinului executiv al lui Trump prin care SUA au denuntat unilateral acordul. Consecintele imediate vor fi, in ordine, ridicarea sanctiunilor americane si revenirea iranienilor la respectarea acordului. Insa SUA fac o intruziune in istoria cauzala a blocarii acordului, schimband ordinea pasilor si cerand ca Iranul sa faca primul pas.

Aceasta pulsiune tarzie a unilateralismului, remanenta dupa schimbarea de la Casa Alba, a atras reactia indreptatita a Iranului, care a cerut SUA sa respecte istoria acordului si sa-si ridice sanctiunile ilegale aniiraniene. Inevitabil, neounilateralismul a dus la un nou impas in eforturile multilateralismului de a reinvia acordul nuclear iranian.

Drept urmare, viceministrul de externe iranian Abbas Araqchi, a declarat, sâmbătă, ca Iranul analizează propunerea unei întâlniri informale cu SUA, organizate de UE, dar nu a ajuns încă la o concluzie. Daca aceasta intalnire informala va avea loc, or daca nu in afara ei, trebuie aduse in atentie alte cateva masuri complementare care sa insoteasca revenirea Iranului la respectarea acordului nuclear. Este vorba de doua masuri de reparatie, una morala si una financiara. Conditionalitatea morala se refera la necesitatea ca SUA sa-si ceara scuze Iranului pentru uciderea generalului iranian Qasem Suleimani si sa condamne international savarsirea unor astfel de practici, tangente celor teroriste. Este cunoscut ca eradicarea practicilor internationale infame incepe cu condamnarea lor internationala, cat si faptul ca tacerea te face complice.

Conditionalitatea financiara se refera la acordarea de catre SUA de despagubiri familiei generalului iranian Suleimani. Aceleasi conditionalitati trebuie sa vizeze si Israelul, pentru uciderea savantului iranian Mohsen Fakhrizadeh. Pe de alta parte, trebuie luata in calcul si preeminenta de drept a intereselor Iranului in raport cu orice tara din afara regiunii, ca tara din Orientul Mijlociu si riverana Golfului, care ii poarta numele. Nu in ultimul rand, Statele Unite trebuie sa-si asume istoria dezastruoasa pe care au creat-o in regiune.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24619700-iranul-analizeaza-propunerea-unei-intalniri-informale-sua-organizate.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: