Monolog neconvenţional: Ruptură între Est şi Vest în UE? (schiţă de reflecţii preliminare, pe o temă dată)

Nu stiu daca formularea temei exprima o chestiune subiectiva sau o evaluare obiectiva. S-a tot vorbit ca UE se va sparge, dar cred ca a fost mai mult o dorinta, in contextul Brexit. UE ii incomodeaza pe unilateralisti, care, tintind suprematia rasista, vor sa scape de un competitor redutabil. In opinia mea, diferenta de dezvoltare intre Est si Vest, in UE, este inca semnificativa, dar ceea ce este diferit intre cele doua zone nu trebuie sa fie un motiv de ruptura. Neacademic vorbind, ne-am cam luat-o in cap, dar uitam ca dupa 1989 am ramas fara umbrela URSS si daca nu am fi fost luati sub umbrela UE am fi fost ca niste frunze in bataia vantului. Suntem deci indatorati UE, care ne-a ajutat la greu, cand eram foarte vulnerabili, si de la care am preluat spiritul si institutiile de modernizare.

Nu exclud sa fi fost un contract cu durata determinata, in care UE ne-a luat in caruta ei fara bilet de calatorie, pentru o vreme. Dar contractul cred ca a expirat sau este pe aproape de a expira, or ca am primit deja o dispensa de prelungire. Am in minte ce spunea Brucan, care ca orice eminenta cenusie parea bine informat, ca vom avea nevoie de 20 de ani sa ne revenim. Deci, se apropie momentul cand trebuie sa mergem pe picioarele proprii. Acest lucru a fost deja bine exprimat din timpul fostului sef al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prin formula plastica a unei UE cu doua viteze. Cu tot loialismul meu de estic, trebuie sa recunosc ca vestul este motorul Europei – si este normal ca vestul sa fie si soferul automobilului european – iar noi esticii suntem o parte din roti sau din caroserie.

In acelasi timp, imi este clar ca restrictiile de relationare in toate azimuturile, pe care din corectitudine politica ni le impune Bruxelessul, in actualul format partenerial si de alianta, pentru noi sunt perdante, ne trag in jos, ne creaza o gaura in PIB. Aceasta gaura din PIB am putea sa o umplem foarte usor prin revenirea pe piata traditionala din Est, pastrand in acelasi timp castigurile strategice din Vest. Mie mi se pare ca a ramane in UE, avandu-i deci ca ancora pe vestici, si a ne relationa in acelasi timp ca asociati cu esticii este o optiune fezabila. Altfel tradusa aceasta optiune, de a fi si cu Vestul si cu Estul, inseamna a accepta ca ei, vesticii, sa se integreze cum poftesc, pe un nivel superior, dar si noi esticii sa avem dezlegarea sa facem acelasi lucru cu fratii estici. Mai cred ca unificarea Europei, prin daramarea zidurilor razboiului rece, este cel mai bun lucru care ni s-a putut intampla dupa WW2. Ca europeni, in lume contam prin Uniunea Europeana, o creatie diamantina a inteligentei europene.

In sfarsit, as mai spune ca trebuie sa ne pliem pe noile trenduri, sa nu mai pierdem clipa si trenul, ca in 1989. Noile trenduri se numesc Rusia, exceptional reformata, care in curand va culege, neindoielnic, beneficiile adaptarii ei fara precedent, cat si miracolul economic numit China, iar intr-un cadru mai extins si integrat Asia, care va defini noul secol drept “Secolul Asiatic”. Sa nu uitam sau sa ramanem orbi, prin panza cu care am fost legati la ochi de Globalisti, care inseamna Vestul Indepartat, ca Europa si Asia sunt doua parti ale aceluiasi intreg numit Eurasia, si ca europenismul si asiatismul se completeaza reciproc in eurasianism. Globalistii au jefuit Estul prin parghiile financiare, cu care au transferat in Vest mari parti din PIB-urile Estului, dar si prin teoria liberalismului care le-a servit ca vehicul ideologic in expansiunea lor globala. Este necesar sa ne decuplam de dolar si sa ne promovam monedele nationale si alte monede de circulatie internationala, nonglobaliste, cum sunt cele europene si asiatice, euro si yuanul. Definanciarizarii si deliberalizarii globaliste trebuie sa-i adaugam dezinstitutionalizarea globalista, sa avem o financiarizare, un liberalism si un institutionalism proprii, ale multilateralismului, sa nu le mai umflam, cu resursele noastre, pe cele ale unilateralismului.

Eu cred, este credinta mea ferma, ca Europa, Rusia si China trebuie sa se afle in relatii parteneriale, de parteneriat strategic global, care sa remodeleze Lumea in sensul Binelui si al Normalitatii. Rasele alba si galbena, ambele persecutate si dezbinate activ si fara scrupule de Globalism, trebuie sa-si dea mana, sa-si puna in comun uriasele lor potentiale de inteligenta, iar acest fapt va insemna Marea Resetare, un nou inceput, pe alte baze, ale multilateralismului si respectului vietii. Natiunile sunt Intregul, Globalismul este doar o mica Parte, in ele se afla Forta Determinanta, pe care trebuie sa si-o descopere prin Unitate si Solidaritate, sa nu mai lase sa fie vampirizate de unilateralisti, care sunt definitia egoismului si a lacomiei, iar prin acestea a raului. Niciun gram de inteligenta sau de resurse, apartinand Natiunilor, nu trebuie sa mai mearga spre Globalism, fara un echivalent real, or sa fie furate de Globalism – ceea ce inseamna protectia etansa si siguranta absoluta a surselor -, care nu le foloseste decat pentru ingenuncherea Natiunilor. Inumanul si animalismul nu-si au locul in societatea omeneasca civilizata.  

https://adriannastase.ro/2021/03/22/fet-ruptura-est-vest-in-uniunea-europeana/       

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: