Mica diplomaţie: Lilliput fabulează despre un Orient Mijlociu ”în schimbare”, în care să devină Gulliver

Este cel mult amuzant sa vezi agitatia diplomatiei lilliputane a descendentilor din triburile apiru (v. si habiru sau hapiru), de ucigasi si talhari, pe tema unui Orient Mijlociu pretins ”în schimbare”, în care să devină gulliveriana. Acest spectacol  al fabulatiei geopolitice a avut loc, vineri, in mica insula mediteraneana Cipru, care i-a reunit pe ministrii de externe ai tarii gazda, israelian, emiratez si grec.

Pare destul de nebulos sa intelegi cum de a fost posibil ca urmasii grecilor antici, care au avut o infloritoare civilizatie umanista, sa se lase antrenati intr-o mezalianta regionala cu cei ai apiru (“praf, murdar”), facatorii de faradelegi din acele vremuri care existau in marginea societatii, relativ la adapostul autoritatilor politice. Cu atat mai mult azi, cand ultimii au stricat democratia, Netanyahu – supranumit batjocoritor de ai sai drept „Solomnyahu” – involuand intr-un autocrat ca Solomon, iar cei de peste balta au renuntat la imensa bogatie spirituala lasata de filosofii greci Platon si Aristotel, care au scos gandirea umana din primitivism.  

Reuniunea din Cipru a micii diplomatii a avut loc la câteva luni după un acord de “normalizare” între Israel şi unele ţări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite, caruia Tel Aviv i-a pus botnita si lesa “abrahamiste”, şi pe fondul tensiunilor din estul Mediteranei.Acest nou parteneriat strategic se întinde de la ţărmurile Golfului” Persic până la Marea Mediterană şi Europa, a fabulat ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi, într-o conferinţă de presă în staţiunea Paphos. Desigur, vrabia intodeauna malai viseaza! Insa adevarul este ca are loc o degonflare a lui Lilliput, mult timp umflat ca un Gulliver si cu o foame de Pantagruel dupa resursele altora. Spectrul intoarcerii de la bunatatile Natiunilor la paine mucegaita si unt ranced este mai real ca oricand. Tot dupa Gabi Ashkenazi, ce e bun e “parteneriat strategic”, ce e rau e “radical si antisemit”. El a apreciat că există “o şansă reală de a schimba faţa Orientului Mijlociu” şi că drumul către pace necesită negocieri, iar la adresa Iranului a proferat amenintari si demonizari, afirmand că Israelul “va face tot ce este necesar pentru a împiedica acest regim radical şi antisemit să obţină arme nucleare”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: