Impolitete la summitul climatic: Blinken l-a intrerupt pe Macron si i-a dat cuvantul lui Putin, apoi a revenit la antevorbitor. Un complex sau o manipulare?

Sursa: https://ziare.com/international/stiri-externe/probleme-tehnice-la-summitul-privind-clima-macron-intrerupt-de-putin-1674840

Un incident protocolar, etichetat drept “tehnic”, a avut loc joi, la summitul climatic organizat online de SUA si moderat de secretarul de stat american Antony Blinken.

E o dovada de necuviinta ca moderatorul unui summit sa intrerupa discursul unui participant pentru a da cuvantul altui participant, apoi sa revina la cel intrerupt.

Acest lucru l-a facut Blinken, care a intrerupt discursul preinregistrat al presedintelui francez Emmanuel Macron pentru a-i da cuvantul presedintelui rus Vladimir Putin.

În timp ce Macron insista asupra importanţei de a continua lupta împotriva încălzirii globale, Blinken l-a întrerupt brusc, aparent fără să-şi dea seama că discursul preşedintelui francez nu s-a terminat, şi i-a dat cuvântul lui Vladimir Putin, care se exprima în direct.

Insusi Vladimir Putin a părut oarecum luat prin surprindere. După un moment de ezitare, în care Putin a părut să se îndoiască de faptul că e rândul său, acesta şi-a început discursul.

Antony Blinken a reluat apoi înregistrarea cu Macron, explicând că s-au produs „dificultăţi tehnice”. Motivele acestei probleme de difuzare nu au fost precizate.

La pretentia SUA de suprematie tehnologica, e imposibil si inacceptabil ca la un eveniment cu miza imagologica sa aiba loc un incident tehnic sau o greseala protocolara. De fapt, incidentul nu a fost tehnic, ci uman, de natura diplomatica.

SUA au mai facut “greseli” protocolare pe timpul intalnirilor diplomatice, cu imnul de stat sau cu steguletul de la masa convorbirilor, dar de fiecare data au transmis un semnal.

Ce semnal a vrut sa transmita Blinken de aceasta data? O inducere de animozitati intre cei doi terti? O supraordonare liderologica in materie climatica a primului vorbitor? Un complex psihologic, tributar vointei de a arata ca este la butoane? Oricare ar fi cauza, Blinken a dovedit neprofesionalism diplomatic, incidentul de impolitete il va urmari, va face sa fie evitat si ii va scurta cariera.  

One Response to Impolitete la summitul climatic: Blinken l-a intrerupt pe Macron si i-a dat cuvantul lui Putin, apoi a revenit la antevorbitor. Un complex sau o manipulare?

  1. octavpelin spune:

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: