Summit NATO, Bruxelles: Europenitatea Organizaţiei este sacră şi de granit pentru securitatea Europei

Presedintele SUA, Joseph Biden, la Bruxelles, pentru relansarea relatiilor cu NATO si UE: Un Vrajitor din Oz sau un Baron de Münchhausen?

Summitul NATO de o zi, care a avut loc la Bruxelles, luni, l-a avut pe presedintele american sub reflectoare. Joe Biden a captat atentia publica prin doua enunturi, socotite memorabile, demne de rubrica “Declaratia zilei”. “America a revenit”, la masa multilateralismului, a repetat Biden anuntul pe care l-a facut in prima zi a turneului sau european, de la summitul G7, din Marea Britanie.

In al doilea rand, referindu-se la Tratatul de la Washington, semnat in 1949 pentru crearea NATO (desi, in treacat spus, semnatura lui Harry Truman a fost ca o pata de sange pe actul de nastere al Aliantei, datorita genocidului atomic japonez, din 1945), Joe Biden a reafirmat, cu adevarat notabil, ca “Articolul 5 este o obligatie sacra (…). Vreau ca intreaga Europa sa stie ca SUA sunt aici.”

Pe de alta parte, urechile presedintelui american Joe Biden au auzit tot ceea ce vroiau sa auda, cu deosebire despre atatarea si coalizarea impotriva Rusiei si Chinei. Exista insa si un adevar nespus la summit, ca in tot timpul cat SUA au fost “plecate”, Europa nu a plecat nicaieri, a fost mereu prezenta si activa in a gestiona riscurile si amenintarile de securitate la adresa sa. Europenitatea NATO confirma, in mod practic si probat, pentru acum si viitor, ca este sacra si garanta pentru securitatea Europei. Europenitatea NATO 30, prin componenta, teritoriul si populatia determinante, este o garantie de granit pentru securitatea europeana. Ea e fara riscul unor brese de absente temporare sau de retragere din dispozitiv. Tensiunile cu cealalta jumatate a europenitatii, reprezentata de Rusia, pot fi calmate si aduse sub control printr-o politica externa de dialog si destindere, reciproc asumata. Drept principii regulatoare ale destinderii si increderii pot fi acceptarea diferentelor de abordare, care sunt normale intr-o lume a democratizarii relatiilor internationale, si neimpunerea ostila de linii rosii pe frontierele celuilalt (sau in spatii nemijlocite sau apropiate, de identificare, de prealarmare si de securitate preventiva).

Baronul de Münchhausen: Mendace Veritas (lat.) – Adevarul este fals

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: