Deschidere controversată a primei ambasade a Israelului în Golf: “Să vină să vorbească cu noi”

Marți, a fost deschisă ambasada Israelului în Emiratele Arabe Unite (EAU), prima din zona Golfului Persic. La inaugurare a participat ministrul israelian de Externe Yair Lapid, alaturi de ministrul emiratez al Culturii. Observatorilor nu le-au scapat detalii care confera evenimentului un aer de penibil.

Absenta de la inaugurare a ministrului de externe emiratez este vazuta ca un semn de raceala araba si de prima situatie penibila cu care se confrunta seful diplomatiei israeliene, Yair Lapid. În martie, vizita preconizata de Benjamin Netanyahu in EAU, prima a unui premier israelian, a fost anulată din cauza unui „diferend” cu Iordania privind survolarea spaţiului său aerian. Din cate se constata, vizita a fost retrogradata de la premier la rang de ministru.

Recentele atacuri sangeroase impotriva Islamului, in Palestina, Siria si Irak, arata cat e de viermanos miezul cuvantului “abrahamic”, in jurul caruia fostul secretar de stat american Pompeo a fortat normalizarea dintre evrei si arabi. Pe de alta parte, discursul inaugural al lui Lapid a avut doua idei, una de suprematie geopolitica si alta de apel la conformare, care subliniaza in plus penibilul evenimentului evreiesc din capitala arabilor emiratezi. “Orientul Mijlociu este casa noastră (nu Israelul, n.n.) și facem apel la țările din regiune să vina să vorbească cu noi”, a declarat Yair Lapid.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: