Ucraina, 30 de ani de independenţă, conflictuală geopolitic: Dezangajarea de fratricidul interslav vs pacificarea fraternă interafgană, o paralelă simbolică

Ucraina politica a celebrat, marţi, 30 de ani de independenta conflictuala geopolitic, cu o paradă militară si o declaratie ostentativa privind reanexarea teritoriului rusesc Crimeea. Ucrainei i-a fost incorporata Crimeea prin ruperea abuziva a acesteia de Rusia, in 1954, de catre liderul sovietic Hrusciov. Crimeea a revenit la patria mama in 2014, prin referendum.

“Luptăm pentru oamenii noştri, pentru că poţi ocupa temporar teritorii, dar nu poţi anexa dragostea oamenilor pentru Ucraina”, a spus presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia organizata inaintea paradei. Prin “teritorii temporar ocupate”,  Zelensky a vizat Crimeea si o parte a regiunii Donbas, locuita covarsitor de rusi, despre care Kievul afirma ca ar fi “controlata” de Rusia. “Oamenii din Donbas şi Crimeea se vor întoarce la noi pentru că suntem o familie”, a sustinut el, in pofida evidentei neintoarcerii, dar da, ucrainenii si rusii sunt o familie.

Cu o zi in urma, luni, Zelensky a prezidat la Kiev un summit international, numit sugestiv “Platforma Crimeea”,  la care reprezentanţi ai 46 de ţări au aprobat o declaraţie de condamnare a “ocupaţiei” Peninsulei Crimeea de catre Rusia. Participarea relativ redusa la summit, si mai ales reprezentarea foarte mica la nivel de sef de stat si sef de guvern, este un indiciu semnificativ privind audienta limitata a tezelor geopolitice, de expansiune, ale lui Zelensky. Cu atat mai mult cu cat Ucraina este un stat multinational, caruia sovieticii i-au incorporat multe alte teritorii straine, in vestul tarii, rapturi de la vecinii europeni.

Lucrul cel mai dureros este ca regimul proglobalist de la Kiev instiga, intretine si amplifica lupte fratricide interslave, intre ucraineni si rusi, care istoric si etnogenetic au o ascendenta comuna, in Rusia Kieveana. Totusi, este problematic in a miza ca administratia, armata si populatia Ucrainei s-ar lasa vreodata antrenate intr-un razboi deschis impotriva Rusiei.

Mai realista si plina de invataminte este o paralela simbolica intre o dezangajare ucraineana – politic, militar si popular – de fratricidul interslav, dintre ucraineni si rusi, intr-un viitor foarte apropiat, si pacificarea fraterna interafgana, din urma cu o saptamana si in curs, dintre talibani si afgani, care impreuna au pus capat unui razboi de 20 de ani. In lumina acestui har sfant al pacificarii pogorat peste afgani, cea mai inspirata rugaciune politica, geopolitica si religioasa e: „Da-le Doamne ucrainenilor mintea ce de pe urma a afganilor!”. 

  

Foto: Preluare de pe http://www.stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: