Prea multe adjective, draga domnule H. D. Hartmann, prea multe adjective!

Cand, in urma cu doua zile, am citit guest-post-ul despre Ucraina si Platforma Crimeea a Kievului, la sfarsit am fost cuprins de un sentiment de umor amar datorita multimii de epitete ignorante, dar si de ingrijorare ca un ghiveci ideatic ar putea imprima o directie strategica.

Arareori am intalnit un asemenea balet geopolitic, dintr-o extrema in alta: cand aparent de pro-rusism sau de reala rusofobie, cand de demonizare umorala a Uniunii Europene sau de deplangere ipocrita a acesteia pentru cat este de slaba in arena internationala!

Este tactica pe care as denumi-o a oportunismului peren, de a canta si damna in acelasi timp toate contrariile politice ale etapei, adunate pe o baza cat mai larga. Scopul este ca cel care o practica sa cada mereu in picioare, ca la nevoie sa il scoata pe cel care ii convine, depre celalalt scuzandu-te ca a facut-o pentru a nu deveni victima coercitiei ideologice.

Una peste alta, autorul s-a identificat pe deplin, metodologic si speculativ, cu cel pe care il critica virulent – presedintele ungar János Áder -, ambii stiind la fel de bine ca nimeni nu le va respinge discursurile insultatoare si incoerente, din cauza fricii de corectitudinea politica.

Ca o picanterie care se leaga de tema, pe care pentru amuzament tin sa v-o impartasesc, dar intr-un alt registru de personaje, lecturarea textului cu pricina mi-a adus aminte de o butada despre Imparatul austriac Iosif al II-lea si compozitorul vienez Wolfgang Amadeus Mozart.

Imparatul ii comandase lui Mozart opera muzicala „Rapirea din serai”. Cand a auzit-o, imparatul s-a plans lui Mozart: “Sunt prea multe note, dragul meu Mozart, sunt prea multe note!”, sugerandu-i sa mai scoata din note. Plangerea imparatului arata cat de putin se pricepea acesta la muzica de o inalta calitate, compusa de un geniu al operei.

Neindoielnic, in cazul textului cu sumedenia de adjective, din dorinta mai mult decat gresita ca prea multe inseamna mai bine, intr-o schimbare de situatie si de personaje s-ar putea replica mutatis mutandis, dar de aceasta data cu perfecta indreptatire: “Prea multe adjective, draga domnule H. D. Hartmann, prea multe adjective!”. Cum spun filosofii, cantitatea nu salveaza intotdeauna si calitatea…

https://adriannastase.ro/2021/08/25/h-d-hartmann-o-grava-greseala-de-politica-externa-o-masiva-tradare-europeana/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: