Diversificarea partidistă a stângii: Un nou partid Liviu Dragnea va face bine democraţiei şi societăţii

Marcel Ciolacu susţine că anunţul lui Liviu Dragnea privind crearea unui nou partid este „prea mult/ Sursa: https://www.agerpres.ro/politica/2021/09/16/ciolacu-sustine-ca-anuntul-lui-dragnea-privind-crearea-unui-nou-partid-este-prea-mult–780656

Anunţul lui Liviu Dragnea privind crearea unui nou partid este “prea mult”, a declarat, joi, preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu. El a susţinut că Dragnea a primit “totul” de la PSD, dar ca acesta nu a căutat calea dialogului. Este un bias, o distorsionare a adevarului cat PSD de mare, care inca este cel mai mare partid din Romania!

Este clar, frica a vorbit in Marcel Ciolacu, frica de Liviu Dragnea si de viitorul sau partid. Anxietatea lui politica are mai multe surse. PSD nu se va putea sustrage imbratisarii PNL, pe care Ciolacu i-a acordat-o si lui Florin Câțu si lui Ludovic Orban, sustinandu-le guvernele. Caderea guvernului Câțu va fi si a PNL, care va atrage dupa sine si declinul PSD.

In ultimul caz, este de neimaginat ca liderul PSD sa cada in picioare. Frica lui este ca un epitaf al unui presedinte PSD. Acest lucru s-a vazut si din jalnica tentativa de a se disculpa ca a pledat pentru adoptarea legii “fără penali în funcţii publice”. El nu a facut nicio distinctie intre falsii penali, lideri si politicieni de stanga care au fost victime ale justitiei politice a regimului de dreapta, care a inchis penal sau prin corupere accesul stangii la sefia statului. Pentru Cotroceniul de dreapta, eliminarea adversarilor a fost simpla: a inventat dosare politice si, pac la razboiu, au aparut „penalii”!

O alta cauza a disconfortului pe care anuntul lui Dragnea i l-a creat lui Ciolacu o reprezinta posibilitatea ca din PSD sa se rupa o bucata foarte mare care sa mearga spre noul partid de stanga. Si nu va fi singura migratie, catre acelasi sens se vor indrepta si alte noi optiuni de stanga, venite dinspre PNL sau pur si simplu din noile generatii de tineri din societatea larga, care in 17 ani, din 2004 si pana acum, au ajuns la varsta optiunilor politice.

Pe de alta parte, sa ne uitam si la ce se intampla pe scena politica europeana, unde dreapta PPE a intrat intr-o criza de credibilitate politica si electorala, iar in Germania, care da tonul preferintelor in materie de stanga-dreapta, SPD a ajuns din nou pe val. SPD va castiga alegerile parlamentare care vor avea loc peste doua saptamani si candidatul sau Olaf Scholz va fi noul cancelar, succesor al Angelei Merkel (UCD).

S-ar putea ca si in Rusia evolutia electorala sa nu fie diferita de cea germana. Alegerile parlamentare ruse vor fi in aceasta saptamana si nu este exclus ca dupa ele, mult mai repede decat ne-am astepta, Scholz sa aiba un alt partener rus de discutii decat cel pe care l-a avut Merkel. Este imposibil, si ar fi mare pacat, ca Romania sa ramana incremenita in politicile dezastruoase de dreapta si sa nu se inscrie in noul ciclu politic si electoral din Europa. Sa nu-si faca nimeni iluzii ca schimbarea o va face PSD Ciolacu!

Un nou partid de stanga e foarte asteptat de electoratul de stanga si de alti optanti pentru aceasta parte a esichierului. O noua alternativa de stanga la PSD, care sa se conjuge cu stanga Pro Romania, va fi in beneficiul stangii, democratiei si societatii romanesti. Fragmentarea partidista a stangii nu mai e ceva rau, ca in trecut. Ea va fi o diversificare utila a ofertelor de pe esichierul stangii, cat si a posibilitatilor electoratului de a alege diferit in interiorul stangii. Nu va mai conta cantitatea, masa partidului, ci calitatea liderului, capacitatea acestuia de a afla solutii si a atrage voturi.          

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: