Probă de responsabilitate: Cine va respinge Guvernul Ciucă, va admite prelungirea crizei politice

Urmaresc discutiile premierului desemnat Nicolae Ciuca cu partidele, pentru a le obtine sprijinul parlamentar in votarea proiectului sau de guvern minoritar PNL-UDMR.

Terenul discutiilor e atat de miscator incat imi e greu sa trag o concluzie. O singura idee imi e clara, ca cine va respinge Guvernul Ciuca va admite, iresponsabil, instabilitatea.

Joi, 28 octombrie, cand Guvernul Ciuca va fi supus la vot, va fi o proba elocventa pentru responsabilitatea liderilor politici si partidelor. Dupa aceasta proba, nimeni nu va mai putea sustine ca este responsabil daca va respinge cea mai buna varianta din cele posibile care ar putea sa urmeze. Ma gandesc la PSD si AUR, care ar putea sustine conditionat un guvern minoritar, limitat la lunile de iarna, pana la 1 martie. Stiu, nu e bine sa faci judecati pentru grupuri mari, dar ce poti sa spui cand ele urmeaza orbeste lideri orgoliosi si incompetenti? Mai trebuie avuta in vedere si posibilitatea etichetei de tapi ispasitori pentru prelungirea crizei politice.

Remarc si “profetia” potrivit careia Guvernul Ciuca nu va trece, iar presedintele Iohannis va desemna un al treilea premier. Teoretic, seful statului poate desemna mai multi premieri, respinsi succesiv, Constitutia cere ca acest lucru sa se intample inauntrul unui termen de 60 de zile, scurs de la prima solicitare de investitura, care trebuie sa fie cel putin in numar de doua. Adica, pot fi desemnati si respinsi(e) premieri si respectiv guverne cat incap in termenul constitutional de 60 de zile, care se sfarsesc pe 20 decembrie, primul guvern respins de Parlament, al premierului desemnat Ciolos, avand loc pe 21 octombrie.

O astfel de posibila succesiune de premieri si guverne care nu obtin votul de incredere va exprima un singur lucru, cu certitudine de 100%, ca Parlamentul si-a epuizat capacitatea de a realiza o majoritate. O asemenea stare de fapt, de mult previzibila, va convinge pe toata lumea, chiar si pe cei de tip Toma Necredinciosul, ca alegerile anticipate reprezinta unica solutie viabila. Dar, vai!, pana atunci ce costuri dramatice se vor inregistra, suportate de populatie, cand ar putea fi prevenite de presedinte si partide, printr-un consens?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: