De ce șeful PNL, Florin Cîţu, să nu fie șeful noului Guvern PNL-PSD-UDMR? Abaterea de la regulă?

 Negocieri pentru componenta si programul viitorului Guvern/ Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedi

Alianta PNL, PSD și UDMR a încheiat duminică negocierile privind noul guvern, fără a anunța numele premierului, care va insemna si ce partid va fi vioara intai, pana la rotatia premierilor, la 1 iulie 2023. Totusi, cele trei partide vor merge, luni, la consultările de la Cotroceni, cu seful statului, Klaus Iohannis, cu o propunere unică de prim-ministru.

Indiciile de pana acum conduc catre ipoteza ca premier va fi Nicolae Ciuca. O surpriza de ultim moment nu este insa exclusa. Daca avem in vedere ca presedintele Klaus Iohannis si PNL au abandonat demonizarea PSD si au decis ca cele doua partide sa guverneze impreuna, confirmand zicala ca niciodata sa nu spui niciodata, la fel de neproductiva este si respingerea lui Florin Cîţu pentru nominalizarea ca premier.

Invocarea in sprijinul non-nominalizarii a demiterii guvernului Cîţu nu e decat partial un argument. Cealalta jumatate de adevar e ca guvernul Cîţu a fost liberalo-userist, cu un program specific si in totalitate de dreapta, pe cand noul guvern este cu totul altceva, ca alianta si program de guvernare, ceea ce face imposibila o repetare a ultimului parcurs guvernamental. Pe de alta parte, cu Florin Cîţu premier, care are exercitiul guvernarii si financiar, s-ar valorifica beneficiile continuitatii, cunoscand ca dupa orice schimbare e nevoie de o tranzitie pentru a ajunge la optimul functional. Si daca regula e ca sef de guvern sa fie seful de partid, de ce sa fie o derogare? In sfarsit, daca cineva a inceput o ciorba, de ce sa nu fie lasat sa si-o termine?!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: