Înnoirea culturii politice privind stânga și dreapta

E deconcertanta tautologia din titlul “Despre felonie, sperjur si tradare”, pe care am sesizat-o cand am parcurs in fuga titlurile matinale ale presei online. M-am intrebat, mirat si intrigat, cum de nu si-a dat seama autorul ca felonie si tradare inseamna unul si acelasi lucru?! Sa fi fost de vina departarea, care toceste simtul limbii? De multe ori asa se intampla cu o limba in care nu gandesti curent si pe care o utilizezi ocazional. Este ca in zicala “ochii care nu se vad se uita.” Mai tarziu, cand am citit cu atentie articolul – dorit in mod vadit incendiar, dar la fel de vizibil doar palpaitor, prin confuziile structurale -, am vazut corectarea si am salutat-o.

In primul rand, este o deosebire esentiala intre un premiu de partid si o decoratie de stat. Un premiu de partid poate fi returnat fara nicio problema, putand fi chiar arborata  acea ostentatie vulgara “je m’en fiche”, ca in cazul domnului Vladimir Tismaneanu, care a inapoiat Premiul “Ion I. C. Bratianu”, acordat de PNL. Insa o decoratie de stat este cu totul si cu totul altceva, nu are nicio legatura cu persoana presedintelui, care semneaza decretul si/sau inmaneaza decoratia. Ea exprima o inalta apreciere a unui stat fata de un cetatean, al său ori strain, este  o relatie care implica cetatenia, calitatea cetateniei.  O returnare a unei decoratii de stat, care este democratic si social, poate insemna si faptul ca cel care a fost decorat nu se mai considera un cetatean de inalta calitate?! Este absurd, dar nu si imposibil!

In al doilea rand, ce poti sa intelegi cand criticile din articol la adresa presedintelui Klaus Iohannis au aceeasi cota de virulenta ardenta ca cele ale opozitiei antiprezidentiale a PSD?! O ireconcibialitate la care sper sa se renunte in noul context, al Coalitiei Nationale pentru Romania (PNL-PSD-UDMR). In al treilea rand, nedumerire starneste si abaterea nedreapta catre seful statului a criticilor binemeritate de guvernul Cîțu, in pofida faptului ca presedintele Iohannis nu este si seful guvernului, ca in SUA, unde criticile la adresa presedintelui sunt in primul rand la adresa acestuia ca sef al guvernului. O data nominalizat de presedinte si votat de parlament, premierul, pana azi Florin Cîțu, nu poate fi revocat decat prin motiune a forumului colegial al democratiei reprezentative, care e institutia parlamentara.

Cat despre felonie si sperjur, da!, acestea au existat atata timp cat presedintele Klaus Iohannis nu a respectat vointa electoratului, care a stabilit clar in alegeri care este partidul care se bucura de cea mai mare incredere din partea sa. De abia cu guvernul PNL-PSD-UDMR, care a intrat in paine incepand de azi, 25 noiembrie 2021, a fost reabilitata partial vointa alegatorilor de la scrutinul parlamentar din 2020, iar pe deplin respectata va fi pe 25 mai 2023, cand va fi rotatia premierilor si functia de premier va trece de la PNL la PSD. O ultima remarca tine de o innoire notabila a culturii politice, care a cucerit mintile mai tinere si deschise. Vechiul antagonism stanga-dreapta a devenit foarte uzat si total depasit, acesta a apartinut luptei de clasa teoretizate de comunism. In democratie, orice guvern are sarcini si de stanga si de dreapta, diferentele sunt date de preponderenta unora sau altora si de etapa. Stanga si dreapta devin tot mai mult complementare. In etapa urmatoare, diferentele doctrinare si ideologice se vor topi in implementarea comuna a Planului National de Rezilienta si Redresare (PNRR).

https://www.contributors.ro/despre-felonie-sperjur-si-tradare/       

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: