Va fi David Saranga la aprinderea Creştin-Ortodoxă a Sfintei Lumini de Paşte, în Noaptea de Înviere 2022?

Iata o intrebare extrem de legitima, in baza reciprocitatii interstatale, al carei raspuns merita sa-l urmarim cu toata atentia, anul viitor, in noaptea de 23 spre 24 aprilie.

Intrebarea din titlu este motivata de faptul ca premierul Nicolae Ciucă si președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au fost prezenti la aprinderea Menorei cu ocazia începerii Hanuka, Sărbătoarea Luminilor la Evrei.

Celebrarea Evreiasca a avut loc la Opera Nationala Bucuresti (ONB), fiind organizata de Ambasada Israelului, iar politicienii Români de rang inalt care au participat au fost invitati de ambasadorul Israelian David Saranga.

Sarbatoarea Evreiasca Hanuka este dedicata victoriei din urma cu circa 2.000 de ani a Macabeilor asupra monarhiei Seleucide din Siria, care a încercat să Elenizeze religia Evreiască şi să civilizeze popoarele aflate sub influenta sa.

Imperiul Seleucid a fost unul din statele Elenistice (termenul de Elenistic provine de la Ἕλλην „Héllēn”, numele etnic al Grecilor în limba proprie) care au fost succesoare ale imperiului creat de Alexandru cel Mare. Seleucid vine de la numele Seleucus, un general al lui Alexandru cel Mare.

Cum ar fi fost Evreii din ziua de azi, daca ar fi fost modelati de civilizatia Greaca? E foarte dificil de raspuns, dar trebuie sa luam act de faptul ca Evreii au fost mari consumatori de civilizatie Greaca. De altfel, ca si Românii si multe alte popoare. Nu stim daca intensivului consum Evreiesc de civilizatie Greaca i s-a raspuns, cat de cat, cu o productie de civilizatie Evreiasca. O asemenea posibila analiza comparativa va fi foarte provocatoare, sa recunoastem!

Fastul inexplicabil, care in mare masura a intrigat, cu care Hanuka Evreiasca a fost sarbatorita in Romania Europeana, o mare beneficiara a culturii si civilizatiei Greciei Antice, suscita cel putin doua mari intrebari. Prima intrebare, daca ambasadorul Israelului va fi prezent la aprinderea Creştin-Ortodoxă a Sfintei Lumini de Paşte, în Noaptea de Înviere 2022? A doua, daca in Israel poate fi o sarbatoare straina, cu inalti oficiali Evrei, care il poate pune in conflict potential cu un aliat geopolitic de aceeasi religie sau caruia ii datoreaza o parte insemnata din zestrea sa de cultura si civilizatie? Fie ca reciprocitatea sa se implineasca de Ziua Luminii Crestine!

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: