Post-summitul virtual Putin-Biden: Primele semnale

-Summitul virtual dintre presedintii american si rus, Joe Biden si Vladimir Putin, a durat fix doua ore, o durata putin spus modesta, comparativ cu summitul fluviu dintre Biden si presedintele chinez Xi Jinping, dar si un posibil indicator sa-i spunem de “ne-negociere” a problemelor bilaterale in disputa despre criza geopolitica privind Ucraina.  

-Din informarile imediate, din cursul zilei de marti, anuntate de presedintele Joe Biden, privind rezultatele discutiilor sale cu presedintele Vladimir Putin, lipsesc, inexplicabil, chiar nemotivat, seful NATO Jens Stoltenberg  si presedintele Ucrainei Volodimir Zelensky. Sa fie o lipsa de consideratie (sic!) fata de cei doi vectori, direct implicati in criza?

-O diferenta ca de la cer la pamant intre cadrele din care au discutat virtual cei doi presedinti, cat si in privinta stilurilor de comunicare. Biden a vorbit din “Situation Room” de la Casa Alba si pe un ton grandilocvent, presarat cu avertizari umorale si crispate, care sigur nu-i vor face bine la sanatate. Putin a vorbit relaxat, din resedinta sa din statiunea Soci, cu o fata luminata uneori de zambet, poate ironic-sanctionatoriu sau ca al unui intelept, care prin definitie este de buna credinta, pentru a indemna la detensionare.

-Dupa summit, Washingtonul a si azvarlit rapid fake news-uri in mass-media americane (CNN) despre evacuarea cetatenilor americani din Ucraina, pe care purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova le-a denuntat foarte plastic drept “gunoi informational”. Indiferent daca informatiile sunt sau nu reale, este limpede ca lansarea lor de catre partea americana este o oglinda a scufundarii SUA si mai adanci in atitudinea ostila, de razboi rece fata de Rusia.

-Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin ca Rusia va suferi “sanctiuni severe”, in special economice, in cazul unei escaladari militare ruse in Ucraina. El a evitat sa evoce si situatia inversa, de escaladare militara de catre Kiev in regiunea pro-rusa Donbas, din Ucraina de Est. A convoca un summit la care sa-ti deserti la masa discutiilor sacul plin doar cu amenintari, fara sa ai si solutii amiabile, constructive, care sa tina cont de garantiile legitime de securitate cerute de cealalta parte, e fara indoiala o abordare total gresita.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: