Criza geopolitica din Ucraina si ajutorul militar al Rusiei pentru rusii din Donbas: S-ar putea ca trupele ruse sa ajunga la Kiev? Sau poate pana la Lvov?

Rusia va acorda republicilor ruse independente Doneţk şi Lugansk sprijin militar, a declarat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce senatorii ruşi au aprobat cererea sa pentru trimiterea de trupe ruse în teritoriul rus Donbas, din Ucraina. Exista baza legala.

Nu este clar cand trupele ruse vor fi trimise in ajutorul rusilor donbasieni. Pe moment, varful de oportunitate al ajutorului militar rus nu este conturat si vizibil. El va depinde de dinamica riscurilor si amenintarilor la adresa rusilor din cele doua republici ruse, foste ale Ucrainei. In plus, declaraţiile privind intenţiile Ucrainei de a primi din nou pe teritoriul său arme nucleare va creste ameninţarea strategică pentru Rusia, dar ii va spori si determinarea.

Întrebat despre cât de departe ar putea ajunge trupele ruse în Donbas, presedintele Vladimir Putin a declarat că „este imposibil să se prevadă un plan concret pentru posibile acţiuni, totul depinde de situaţia de pe teren”. Dinamica militara din teren poate impinge trupele ruse pana la Kiev, acestea putand beneficia de puternice sustineri din interior. Sau poate chiar de fraternizari la scara larga. Intotdeauna in astfel de situatii conflictuale geostrategice stii cand pornesti si unde te angajezi, dar niciodata nu poti sti cand si unde te opresti. Ratiunile strategice pot impune rusilor sa mearga pana la Kiev, ori poate chiar pana la Lvov. In orice caz, refacerea unitatii si solidaritatii slave chiar este iminenta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: