Razboiul din Ucraina: Provocari si inselari strategice

Despre scufundarea crucisatorului rus Moskva, cel mai recent si proeminent eveniment din razboiul din Ucraina, este greu de spus cat autentic si cat mit contine. Exista multe incidente de razboi celebre din istoria lumii despre care s-a crezut ca au fost victorii marete, dar de fapt au fost doar tactici stralucitoare in niste strategii falimentare.

Despre atacurile japoneze asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor s-a legendat mult timp ca au fost rezultatul unei surprinderi strategice, realizate de Japonia, in al doilea razboi mondial. Azi, este documentat ca acolo nu a fost o surprindere strategica, ci o inselare strategica, care a permis SUA sa intre in razboi contra Japoniei. Nu spun ca Moskva nu s-a scufundat, este si un filmulet care reda evenimentul, desi la un moment dat in stanga dinamicii de cadre se vede, pentru o fractiune, ceva care pare a fi o aeronava care filma. Dar cauzele opuse sustinute de adversari sunt un indiciu ca undeva se ascunde o improvizatie, care ne obliga sa tratam subiectul ca ramanand deschis, mai ales ca scopuri.

Pe de alta parte, insistenta relatarilor ca Moskva ar fi fost lovita de doua rachete Neptun, de fabricatie ucraineana, dar care culmea erau experimentale, in probe deci, si si-au atins din prima tinta, si inca ce tinta!, indeamna la rezerve si la luarea in considerare a ipotezei ca retorica Neptun e un act de propaganda, de asumare a unei victorii de catre Ucraina, si, de ce nu?, de scoatere din cauza a implicarii militare directe si mascate a SUA. In acest ultim caz curge si discursul relativ evaziv al SUA privind evenimentul, in care foloseste cuvinte precum „crede ca”, „estimeaza”, „se pare” etc, dar pe care il atribuie in mod cert Ucrainei, ca actiune de razboi si munitie folosita, greu de sustinut ca este „defensiva”.

In aceasta ecuatie de probabilitati si improbabilitati se inscrie si avertismentul transmis clar de Rusia catre SUA, printr-o nota diplomatica, ca Washingtonul sa inceteze inarmarea Ucrainei, în care susţine că in caz contrar vor exista ”consecinţe imprevizibile”. Avertismentul a fost dezvaluit vineri de Washington Post, dupa ce preşedintele Joe Biden a aprobat – imprudent sau calculat, daca vrea cu orice pret al treilea razboi mondial – un nou ajutor militar oferit Ucrainei, in care extinde tipurile de arme. Zborul cu o prima transa din armamentul SUA pentru Ucraina soseste in 24 de ore in regiune. Ramane de vazut daca va intra, cand si pe unde, pentru ca rusii au avertizat ca orice transfer occidental de arme in zona de conflict este o tinta legitima. Cazul Moskva ofera Rusiei cel mai bun motiv de a declara razboi Ucrainei, situatie in care rusii nu se vor opri decat la Kiev, cand se va opri si ceasul istoriei ca presedinte al nesabuitului provocator Volodimir Zelenski, instigat de SUA. Rusia a anuntat deja reluarea atacurilor asupra Kievului.

Un al doilea mit, construit de occidentali, in special de americani si britanici, ultimii fiind si cei mai activi in manipulari ostile, care ii vizeaza pe toti, nu numai pe rusi, se refera la o pretinsa impotmolire a operatiunii speciale a Rusiei in Ucraina, la retragerea fortata a rusilor din regiunea Kievului si din nord sub presiunea fortelor ucrainene si la esuarea planului initial al Moscovei de a cuceri intreaga Ucraina. Adevarul militar gol-golut, sustinut de colosala armata rusa care a maturat totul in calea ei pana la Kiev, este ca retragerea din zona capitalei si din nord a facut parte din plan, ca a fost o defluire planificata spre est si in sud, ca urmare a faptului ca obiectivele au fost indeplinite. Acest lucru l-au inteles si analistii anglo-saxoni, dar au preferat propaganda „retragerii” si „impotmolirii”, pentru a-i defetiza pe rusi, pe de o parte, si controla mental, dar periculos pe aliati, pe de alta parte, ca rusii nu ar fi atat de tari militar, ca armata le este demoralizata si in descompunere si ca pot suferi infrangeri etc. Acest tip de discurs defetist si inselator este, trebuie sa o spunem, si o stimulare subliminala a agresivitatii NATO, ca parte a unei agende ascunse. Acesti corifei ai intrigilor si manipularii au uitat ca i-au oferit, in regim de urgenta, azil politic lui Zelenski, ca il chemau in exil la Londra sau la Washington, cand ocuparea Kievului era iminenta. Doar ordinul Moscovei a oprit intrarea in Kiev, cu o motivatie probabil aproape de rationamentul in genul „haideti sa ne retragem, ne-am atins obiectivele, le-am tras o batuta de pomina, speram sa fi priceput semnalul”. Cu toate acestea, de ultima ora au aparut noi elemente ale Rusiei privind tabloul geostrategic al Ucrainei. Este vorba de posibilitatea, evocata de CIA si repetata papagaliceste de Zelenski la CNN, ca „Putin sa foloseasca arme nucleare tactice”, despre care cred ca mai degraba vor fi strategice. Apoi, este vorba de utilizarea în premieră de Rusia de bombardiere cu rază lungă de acţiune împotriva Mariupolului, despre care nu vad o necesitate tactica, ci mai curand una strategica, de antrenare a pilotilor de pe acest tip de bombardiere, cu misiuni strategice.

 

Statele Unite cred că crucişătorul Moskva a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene
Rusia avertizează SUA să înceteze înarmarea Ucrainei
Zelenski la CNN: Lumea trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare tactice
Rusia utilizează în premieră bombardiere cu rază lungă de acţiune împotriva Mariupolului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: