Razboiul din Ucraina: Mariupol, un „Stalingrad” simbolic pentru neonazistii ucraineni: Zelenski repeta cele doua greseli fatale ale lui Hitler

Uzina Azovstal – ultimul bastion al apararii ucraineneFoto: Maximilian Clarke / Zuma Press / Profimedia Images

Indiciile privind asemanarile dintre neonazistii ucraineni si nazistii hitleristi au inceput in ultimul timp sa se multiplice. Unul dintre aceste indicii se refera la incercuirea de catre rusi a neonazistilor ucraineni in punga de la Azovstal (Mariupol) si lipsa oricarei sanse ca acestia sa scape.

In batalia de la Stalingrad, din ianuarie 1943, Hitler a comis doua greseli fatale. Prima, i-a interzis generalului Friedrich von Paulus manevra vitala de a-si retrage fortele – armata a 6-a germana -, cand erau evidente atat pericolul de a cadea in incercuire cat si posibilitatea rationala de a o evita. A doua, i-a cerut lui von Paulus sa nu capituleze, ceea ce era echivalent cu o condamnare colectiva la moarte a militarilor germani, anihilati de fortele coplesitoare de incercuire, de foamete si de boli. Insa ratiunea lui von Paulus a prevalat, care, evaluand costul exorbitant si nemeritat al incapatanarii de a rezista, cum era ordinul criminal al lui Hitler, s-a predat cu restul armatei sale, la 31 ianuarie 1943, la o zi dupa ce dictatorul nazist il avansase feldmaresal, o tentativa esuata de a-l corupe sa nu se predea sau sa se sinucida, pentru „onoarea” celui fara onoare, care era Adolf Hitler.

La Mariupol, situatia din ultima decada a lui aprilie 2022, care este foarte aproape de un deznodamant fatal si total inutil, se aseamana cu ce din ianuarie 1943 de la Berlin si de la Stalingrad. Kievul nu a permis Brigazii 36 de pușcași marini si Brigazii Azov sa se retraga din Mariupol, pentru a evita incercuirea, iar dupa inchiderea cercului nu le-a permis sa capituleze, cerandu-le sa ramana cu orice pret pe ultimele pozitii, retrase in otelaria de la Azovstal, probabil cu aceleasi consecinte terminale ca la Stalingrad. In uzina siderurgica de la Azovstal se afla in incercuirea sigilata de rusi circa 2000 de combatanţi ucraineni, din care 900 apartin militiei Azov, nationalisti de extrema dreapta. Comandantii lor au declarat, miercuri, ca nu vor capitula si au lansat apeluri disperate la Occident pentru ca trupele sa le fie extrase si evacuate într-o terţă ţară, afirmând că își trăiesc ultimele zile din viață. Probabil ca terta tara ceruta ar putea sa fie Statele Unite sau Marea Britanie, care le-au si inarmat si fanatizat sa nu se predea. Interesant este ca nu au cerut extragerea si evacuarea in zonele controlate de armata ucraineana. Acest lucru poate insemna una din doua, fie ca a aparut o grava ruptura de incredere intre ramasitele trupelor ucrainene din Mariupol si liderii neonazisti de la Kiev, fie ca au o alta apreciere asupra soartei Ucrainei, pe care s-ar putea sa o considere pecetluita de catre rusi. Intr-un gest de umanism, presedintele rus Vladimir Putin a anulat asaltul asupra Azovstal, fara a ridica insa blocada, ceea ce este o noua sansa pentru a se preda. Se va gasi oare o minte luminata care sa ordone capitularea? Este extrem de ciudat cum neonazistii de la Kiev, care clameaza agresiv ca „salveaza vieti”, nu salveaza vietile soldatilor lor, prinsi in incercuire si amenintati cu nimicirea, daca nu se predau! Un act de umanism al Kievului este cu atat mai necesar cu cat bătălia de la oțelărie a fost irelevantă din punct de vedere militar pentru Rusia, dupa cum observa generalul (r) Sir Richard Barrons, fost comandant al armatei britanice.

 

Shaun Pinner, unul dintre soldatii britanici capturati la Mariupol Foto: Captura video
Maiorul Serghei Volina, comandantul Brigazii 36 de pușcași marini ucraineni, baricadata la Azovstal, care refuza capitularea

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: