Despre europenism, ca geografie, istorie si datorie

Un discurs in care lucrurile care trebuiau spuse s-au spus, si, totodata, intr-un stil diplomatic inconfundabil – atat de propriu autorului -, deschizator de minti si de inimi si, pe aceste baze, de usi si de porti politice si geopolitice, din toate azimuturile. Doar, nu-i asa?, „Le style c’est l’homme même”, dupa cum aflam de la Georges-Louis Leclerc, conte de Buffon sau de la Bernard Lamy, din al sau studiu „De l’art de parle”. Mesajele discursului sunt valabile si azi, poate chiar mai intens decat in trecut, cand nu era criza Ucrainei.

In acest discurs am detectat, cred, faptul ca atunci, in 1993, cand le-ati vorbit ucrainenilor despre datoria de a fi europeni, nu va refereati la Uniunea Europeana, o constructie politico-economica si comerciala in care Romania a intrat mai tarziu, ci la dimensiunea ei geografica, de la Atlantic la Urali, din care facem parte in mod natural, din timpurile imemoriale ale creatiei, din care nimeni nu te poate exclude, dar din care nici nu te poti autorenega, autoexclude. Era, deci, o proiectie europeana si asupra Ucrainei si, bineinteles, asupra Rusiei. Cred ca ucrainenii carora le-ati vorbit despre europenismul nostru comun s-au simtit onorati si v-au fost recunoscatori. Ma gandesc la europenismul lor de azi pe care il afirma foarte zgomotos, in detrimentul slavitatii, ceea ce nu le pica prea bine din punct de vedere al etnogenezei si radacinilor lor istorice. Pana la urma, toti slavii rasariteni de la Rurik se trag, capetenia varegă care a reușit constituirea primului lor stat, Rusia Kieveana. Iar daca pornim pe firul varegilor, care sunt vikingii denumiti varegi de greci, vedem ca nordismul ii inrudeste pe slavi si cu germanii, un motiv primar care ar trebui sa-i faca pe germanici si slavi sa fie uniti si solidari, cooperanti in materie de securitate si prosperitate.

A o tine langa cu criticile viscerale la adresa sovieticilor si URSS este echivalent cu a calari un cal mort, care te tine pe loc. Cu atat mai mult cu cat comunismul nu a fost o creatie ideologica a rusilor. Exceptionala este ideea de drepturile omului, din discurs, potrivit careia ucrainenii din Romania si romanii din Ucraina trebuie sa fie „minoritari” doar numeric, niciodata din punct de vedere al drepturilor si libertatilor cetatenesti. In treacat spus, cred ca formularea „drepturile cetateanului” este mai adecvata, ea incluzand si garantul, care este si trebuie sa fie statul, stabilind o relatie intre stat si cetatenii sai, de solidaritate mutuala. Pe de alta parte, nici nu trebuie sa preluam responsabilitatile statelor de origine ale migrantilor ilegali. Intr-adevar, istoria nu trebuie sa fie numai o premisa, ci pe baza istoriei trebuie sa prefiguram si rezultatul la care vrem sa ajungem, evitand crizele, greselile si tensiunile din trecut, de care daca nu ne eliberam nu vom putea merge constructiv inainte, vom ramane prizonierii trecutului, cand avem o nevoie imperativa de libertatea de a ne gestiona prezentul si a ne proiecta viitorul.

https://adriannastase.ro/2022/04/27/discurs-in-parlamentul-ucrainean-in-urma-cu-aproape-trei-decenii/

File: Europe geographique grande.jpg/Creată: Commons upload by Shizhao 06:34, 24 May 2006 (UTC)/ Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Europa#/media/Fi%C8%99ier:Europe_geographique_grande.jpg
Harta operatiunii militare speciale a Rusiei in Ucraina/ziua 65/29.04.2022

Rurik, stramosul comun al rusilor, ucrainenilor si belarusilor: Rurik on the Monument «Millennium of Russia» in Veliky Novgorod/ Ruric – Wikipedia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: