In memoriam: Compozitorul grec Vangelis

Compozitorul grec Vangelis – Anul nașterii: 29 martie 1943, Agria, Grecia. Data morții: 17 mai 2022, Franţa

Vangelis, celebrul compozitor grec de muzica electronica, a murit marti, din cauze naturale, la varsta de 79 de ani.

El a asimilat in creatia sa muzicala tonurile cântecelor populare grecești și ale muzicii corale creștine ortodoxe.

Talentul sau clocotitor nu a avut nevoie de studii muzicale formale, despre care a spus că i-a salvat simțul creativității.

Melodia sa „Chariots of Fire” a adus o valoare adaugata decisiva pentru filmul britanic cu acelasi nume. Insa numele Vangelis si al compozitiei sale „Chariots of Fire” au intrat in eternitate, lasand in uitare pelicula si premiile din epoca.

Este interesant ca Israelul a dat numele „Chariots of Fire” unui exercițiu de amploare, in desfasurare, cu durata de o luna, care simulează un atac pe scară largă asupra Iranului, cu o lista de tinte cu ajutorul inteligentei artificiale.

Lumea culturii a remarcat ca globalistii sunt fie canibali de cultura, fie utilizatori de cultura. Caracteristica globalistilor de distrugatori de cultura este probata de ostracismul din SUA, definit de conceptul „cancel culture” (cultura anularii sau cultura anihilarii), deja implementat agresiv de regimul asa-zis „progresist” al presedintelui american Joe Biden.

Caracteristica globalistilor de simpli utilizatori de cultura – deci de non-creatori de cultura – este dovedita de faptul ca ei folosesc cultura, in special pe cea greaca si romana, desi le-au dispretuit si putrefiat cat au putut, ca material de constructie pentru discursuri, strategii si constructii politice.

De pilda, Hillary Clinton Rodham, fosta secretar de stat american, s-a distrat snobistic, reactionand „latin”, cand rapoartele primite i-au confirmat ca dictatorul libian col. Moammar Gaddafi a murit, fandosindu-se cu: „We came, we saw, he died”/ „Am venit, am văzut, a murit.” Ea s-a referit la renumita expresie a liderului roman Iulius Cezar „Veni, vidi, vici”, care înseamnă „Am venit, am văzut, am cucerit”.

O alta creatie memorabila a lui Vangelis este „Conquest of paradise”. Sa ne inclinam cu piosenie in fata memoriei lui Vangelis si sa-i ascultam, ca un recviem, cele doua melodii-simbol, „Chariots of Fire” si „Conquest of paradise”:

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: