FET: Comentariu la lansarea cărţii „O istorie a C.I.E.”

Am urmarit cu interes, rasplatit la final cu o imensa satisfactie, dezbaterea de la Fundatia Europeana Titulescu (FET) pe marginea lansarii cartii „O istorie a C.I.E.” (C.I.E. – Centrul de Informatii Externe, n.m.), autor Florica Dobre. Evenimentul a fost organizat si moderat de ilustrul si neobositul presedinte al FET, omul politic si de stat Adrian Nastase, fost premier si ministru de externe al Romaniei.

Toti vorbitorii au excelat prin calitatile lor de inalta tinuta intelectuala, prin verbul echilibrat si ancorat pe interesul national si pe necesara valorificare a bunei mosteniri in domeniu, de pana in 1989. Din punctul meu de vedere, trebuie sa se puna capat rupturii brutale si subiective dintre cele doua perioade, ante si post revolutie, si sa se refaca raportul obiectiv si indestructibil dintre continuitate si discontinuitate, a carui negare e o plasare pe o pozitie extrema, lipsita de avantajele nete ale caii de mijloc.

Am apreciat discursul fluent si bine argumentat, de fin psiholog si diplomat, al d-lui G-ral de brigadă (r) Gheorghe Dragomir. A fost contributoare, deci demna de luat in seama, ideea sa ca serviciul de informatii externe trebuie sa fie incadrat cu oameni care sa aiba calitati deosebite de relationare si socializare, care induc increderea si stimuleaza deschiderea si comunicarea. Intr-adevar, profesionistii domeniului au nevoie de multa psihologie, sociologie, diplomatie, sa fie debarasati de autoritarisme, orgolii si mentalitati supraalterne sau subalterne.

Notabil a fost si cuvantul d-lui Col (r) Filip Teodorescu, care a reamintit un lucru uitat, ca inainte de ’89 eram buni la toate – si, adaug, de toti respectati -, dar acum nu suntem buni la nimic si nu ne mai respecta nimeni, ca misiunea serviciilor secrete a fost sa promoveze interesele economice, unde am avut si reusite, dar din pacate nu au fost pastrate. A fost un exemplu de felul cum a imbinat in activitatea sa cele doua roluri, de spionaj si contraspionaj, care au nuante diferite.

Totusi, am fost si mahnit, putin spus, de inacceptabilele abordari politicianiste postdecembriste care au incalcat natura existentiala secreta a domeniului, expunandu-i pe lucratorii acestuia deconspirarii (sic!). Am citit in aceste zile, de efervescenta internationala, in plan politic, economic si militar, o observatie critica, nu in toate cazurile valabila, dar care trebuie avuta in vedere, ca politicienii lucreaza doar pentru ei! Este aberant si inacceptabil ca greselile de abordare, viziune si/sau strategie ale liderilor politici de la varf sa fie decontate aparatului executiv, tehnico-informativ.

Pe de alta parte, este dezagreabila punerea in antiteza a militarilor din armata cu militarii din serviciile informative. Primii nu „stiu doar sa dea ordine”, ei au aceeasi gama completa de abilitati precum toate culorile in spectrul rogvaiv. E vorba doar de pozitii si roluri diferite in care se exercita si trebuie sa se exercite, deci de fisa postului, fara excedari si interferari. Nici nu trebuie ca cineva venit din alt domeniu sa fie legat perceptiv de acel domeniu si considerat necalificat pentru noul domeniu. E o reactie de incremenire in limite, care nu sunt vizibile din interior, ca padurea care dinlauntrul ei nu poate fi vazuta din cauza copacilor. Toti militarii provin din civili si redevin civili, iar exercitiul creeaza abilitatile tot asa cum functia creeaza organul.

Nu cred ca achitarea datoriei externe a provocat declicul din 1989. Neindoielnic, a fost istovitor sa se suprapuna efortul de achitare a datoriei externe cu efortul de construire a noului centru politico-administrativ si civic al tarii si a altor obiective de investitii strategice pe teritoriul national. Au fost doua surse care au consumat uriase fonduri financiar-valutare, cu impact major si inevitabil asupra nivelului de trai al populatiei. Dar din stransul curelei urma sa se iasa curand, cu imense beneficii nationale, care vor dainui pentru generatii. Niciodata nu e usor cand vrei sa faci ceva magnific. Uneori e nevoie de austeritate pentru a avea prosperitate sau opere pentru eternitate. Ne-am confruntat si in interbelic cu un efort eroic de achitare a unui imprumut extern, cand ministrul de externe care il semnase a declarat pe aeroport, la sosirea in tara: „Inapoi la mamaliga!”.

Nu, schimbarea care s-a produs a fost inevitabila. Sistemul economic, care functionase candva, pe panta ascendenta a renationalizarii resurselor si socializarii rezultatelor muncii, isi epuizase solutiile de propasire si anticriza. Containmentul isi aratase efectele, iar telurile casei comune europene nu aveau niciun viitor daca se continuau incercarile de a fi asezate pe o  fundatie cu doua sisteme ostile. Si daca, prin absurd, ar fi curs lapte si miere in Romania, sistemul tot ar fi fost schimbat. Ceea ce putea fi evitat a fost maniera de schimbare, de catifea in celelalte tari, exploziva la noi, si acest ultim aspect a fost imputabil liderului. Atunci, am fost in situatia de neinvidiat de a fi intors spatele esticilor si vecinului geopolitic rus, greseala pe care o facem si azi.

Ne-am dat in mod iresponsabil pe mana americanilor, care ne-au lasat destul de repede din brate si, fara sprijinul din est, am cazut intre scaune! Daca liderul national ar fi avut luciditatea si capacitatea sa inteleaga ca vremea sistemului monopartidist trecuse – cel putin in conditiile de atunci si, probabil, pentru o lunga perioada de timp, pana la alte inovatii in domeniul sistemelor politice -, s-ar fi dat la o parte si ar fi fost menajat ca si ceilalti lideri comunisti est-europeni. Ar fi putut chiar sa schiteze si un pluripartidism patriotic, din tandarile partidului comunist. In opinia mea, vinovat de declicul specific din 1989 a fost unilateralismul si izolationismul liderului suprem, prin scoatera tarii din multilateralismul conjunctural al tarilor est-europene, din finalul de epoca, care nu au opus rezistenta schimbarii obiective, ci au infaptuit revolutii pasnice, de catifea.    

https://adriannastase.ro/2022/06/28/o-dezbatere-aprinsa-puteti-urmari-inregistrarea-lansarii-de-carte-o-istorie-a-c-i-e-vol-1-si-2/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: