O concluzie geostrategica privind relatiile istorice Romania-Rusia: Cand am fost de partea rusilor am castigat, cand am fost impotriva lor am pierdut

La mausoleul din Mărăşeşti a avut loc, sâmbătă, 6 august, comemorarea a 105 ani de la luptele eroice de la Mărăşeşti, din Primul Război Mondial. La comemorare a participat premierul Nicoale Ciuca, care a elogiat Armata Română din Primul Război Mondial si din Batalia de la Marasesti.

Redau doua fragmente esentiale pentru tema si concluzii din: Historia: Bătălia de la Mărăşeşti, pe unde nu se trece!

[…]

„Bătălia de la Mărăşeşti s-a desfăşurat în trei etape, din 24 iulie/6 august până în 21 august/3 septembrie 1917, pe o lungime a frontului de aproximativ 35 km şi a fost cea mai importantă confruntare miliară de pe frontul român din vara anului 1917. Forţele care s-au opus în timpul luptelor au fost semnificative:pe de o parte, Armata IV rusă – compusă 84 de batalioane, 32 de escadroane, 79 de baterii – şi Armata I română – alcătuită din şase divizii, printre care una de cavalerie, trei brigăzi, Grupul de artilerie grea, Grupul II aeronautic, iar de partea Puterilor Centrale, Armata IX germană (general de infanterie Johannes von Eben) – formată din 174 de batalioane, 16 de escadroane, 150 de baterii, trei escadrile, o companie de ciclişti ş.a.”

[…]

„Bătălia de la Mărăşeşti a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române la începutul luptelor – dintre care 5.125 de morţi, 9.818 de dispăruţi şi 12.467 de răniţi. Armata IV rusă a suferit şi ea pierderi umane semnificative, aproximate la 25.650 de oameni – 7.083 de morţi, 10.400 de răniţi şi 8.167 de dispăruţi. În tabăra germană, Armata IX a totalizat un număr cuprins între 60.000-65.000 de oameni morţi, răniţi şi dispăruţi.”

Dupa cum consemneaza documentele istorice, cum sunt si cele doua fragmente mai sus prezentate, la Batalia de la Marasesti au participat si militari rusi, care prin jertfele date si-au amestecat sangele cu cel al militarilor romani.

Primul Razboi Mondial si Batalia de la Marasesti sintetizeaza un adevar pilduitor, ca romanii au castigat pentru ca au fost in aceeasi tabara cu rusii. Daca am fi fost in tabara opusa, am fi suferit o infrangere de proportiile unei tragedii, cu consecinte existentiale privind fiinta nationala si statala.

In Al Doilea Razboi Mondial, lucrurile au stat invers, am ales tabara care a luptat impotriva rusilor si am pierdut. Numai intoarcerea armelor in ultimul moment a facut sa ne recastigam teritoriile din Vest, dar nu si pe cele din Est.

Concluzia geostrategica care se desprinde din cele doua razboaie mondiale, dar nu numai, privind relatiile istorice Romania – Rusia este incontestabila, din care trebuie sa tragem invataminte pentru viitorime: Cand am fost de partea rusilor am castigat, cand am fost impotriva lor am pierdut!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: