„Marea masa de biliard” si noua „Drang nach Osten”

https://adriannastase.ro/2022/09/20/dialoguri-neconventionale-la-fet-adrian-nastase-h-d-hartmann/

In „noul razboi rece”, masa de biliard pare mai sugestiva decat tabla de sah. Cel putin din perspectiva diferentei dintre dinamic si static, in cazul comparatiei dintre cele doua jocuri de strategie, din care se inspira geopolitica.

„Marea tabla de sah” (Zbigniew Brzezinski, 1997, SUA) si-a pierdut intr-o mare masura din atractivitate si realism. Configurarile pe care le viza erau limitate la Eurasia si conservau inechitatea vechii ordini mondiale, globaliste. „Marea masa de biliard” asteapta sa fie scrisa (sau poate a fost deja scrisa, dar cu alt titlu, de un autor din Rusia). Ea vizeaza un alt nivel, ordinea mondiala, schimbarea ei in bine, cu mai multa echitate, democratie si multilateralism, si are o nevoie imperioasa de o ideologie cuprinzatoare, racordata la nevoile oamenilor si natiunilor de schimbare, care nu poate fi decat antiglobalista. Victoria contraofensivei globalist-naziste de la Harkov este un pas inainte al Drang nach Osten (Expansiune spre Răsărit), care modifica datele problemei si, evident, necesita o alta abordare. Este clar ca Operatiunea Militara Speciala (SOW) a Rusiei in Ukraina e depasita, nu mai are rost, in conditiile in care Occidentul globalist impinge lumea spre Al Treilea Razboi Mondial. Cred ca sintagma „noul razboi rece” este inselatoare, spre a ascunde un nou razboi mondial, spre care Vestul marsaluieste deja in Est. Dar si fara aceasta posibilitate, existential sumbra, „noul razboi rece” are o  caracteristica – asimetria coplesitoare -, care face ca „un nou razboi rece” sa nu mai fie de fapt „un nou razboi rece” clasic. Asimetria coplesitoare in cauza se refera la raportul geopolitic. De o parte se afla tarile multilateralismului, care detin majoritatea covarsitoare a suprafetei, populatiei si resurselor pamantului. Aceste tari sunt sarace si emergente, in ciuda superioritatii lor nete in materie de suprafata-populatie-resurse. In tabara adversa se afla fortele unilateralismului, un numar mic de tari superbogate, care isi datoreaza bogatiile unor sistematice si indelungate prelevari (ca sa nu le spunem furturi) din avutiile naturale si din cele muncite ale natiunilor, prin relatii economico-financiare injuste, de tip neo/colonial, care fac ca ordinea mondiala, instaurata de unilateralisti, sa fie nedreapta si inacceptabila.

Reflectand la imaginea care insoteste anuntul Centrului de Studii Strategice al FET, imi spun ca doua bile mai mici impreuna inseamna cu certitudine mai mult decat o bila putin mai mare dar singura. In aceasta relatie principala, la care se vor adauga multe altele colaterale, se afla, cred, si cheia evolutiilor viitoare. Un cadru pentru discutii neconventionale este cu adevarat constructiv si minunat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: