Va intra Ucraina in procedura „aderarii accelerate” la NATO? Se va purifica Kievul in purgatoriul aderarii de toate pacatele geopolitice, in relatiile cu vecinii?

Zelenski: Ucraina va depune o cerere de aderare accelerată la NATO

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski face o magistrala mutare geopolitca. El a anuntat, vineri, imediat după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene, ca va cere oficial „aderarea accelerată” a Ucrainei la NATO.

Mutarea sa de maestru al geopoliticii pe tabla de sah a regiunii, privind aderarea accelerata a Ucrainei la NATO, va inlocui imensa asimetrie Rusia-Ucraina cu relativa simetrie Rusia-NATO, va pune capat razboiului si va instaura pacea.

Indiferent de unele antepronuntari contra, razlete in NATO, de care Ucraina nu are nevoie pentru ca cererea sa de aderare accelerata e o decizie suverana si motivata in noile conditii, NATO trebuie sa deschida sesiunea de admitere. E o carte geopolitica cu resurse de pace care trebuie pusa pe masa acum, pentru a nu se regreta ca nu a fost jucata.

Sesiunea de aderare accelerata – care se refera la resursa de timp, nu la concesii de continut – trebuie sa cuprinda o suita de faze bilaterale intre Ucraina si fiecare din cele 30 de state membre NATO. In faza finala, de plen, va fi concertul de validare consensuala, de catre toti componentii NATO. In fiecare faza, eventualele obiectii trebuie clar argumentate, cu probe istorice irefutabile. Daca Ucraina si-a asumat aceasta cerere suverana, este de inteles ca a acceptat, tot in mod suveran, sa plateasca pretul. Integral. Frustrarile istorice si actuale ale partilor trebuie sa fie consumate politic si public. Vremea discutiilor inchise, de club, care lasa loc jumatatilor de masura sau duplicitatii, a trecut.

Sesiunea de accedere e un revelator, scoate la iveala petele pe care candidatul trebuie sa le spele. Kievul va trebui sa se purifice in purgatoriul aderarii de toate pacatele geopolitice, privind incalcari ale dreptului international si drepturilor minoritatilor nationale, faptuite in relatiile cu vecinii si cu populatia Ucrainei. Aderarea accelerata va fi neindoielnic o procedura sinuoasa, cu plusuri si minusuri, dar posibilitatea ca partida Putin-Zelenski sa se termine cu un pat, care sa oblige la remiza, fara castigator si perdant, merita o sansa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: