G-20, o incluziune extinsa: Subregiunea asiatica Orientul Mijlociu, in organizatiile internationale

Harta Orientului Mijlociu

Preşedintele american Joe Biden va anunţa săptămâna viitoare sprijinul SUA pentru intrarea Uniunii Africane în G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, ca membru permanent, a relatat vineri cotidianul Washington Post.

Totodata, este momentul potrivit si de neratat ca discutiile si sprijinul sa se refere si la o incluziune extinsa a G20+ la subregiunea asiatica Orientul Mijlociu, fara de care economia regiunii si chiar cea mondiala vor ramane distorsionate.

Orientul Mijlociu are o nevoie vitala de crestere si de pace, de reprezentare si locuri permanente la masa organizaţiilor şi iniţiativelor internaţionale vizand emergenta economica.

Subregiunea asiatica a Orientului Mijlociu are un potential urias economic si energetic, care trebuie ajutat sa fie valorificat si racordat la economia mondiala. Orice impiedicare a cresterii si reprezentarii acestei subregiuni asiatice, greu incercate, este o subminare criminala.

In primul rand, un pivot economic si energetic al regiunii il reprezinta Iranul. Nu in ultimul rand si Irakul si Siria, care prin resursele energetice au potential de emergenta. Iranul, Irakul si Siria trebuie sustinute sa intre in G20 in urmatorul val. G20 sa fie deschis si Israelului, desi probabil ca acesta are pretentia sa intre in G7. Oricum, sansa de dezvoltare a Israelului trebuie acordata si Iranului, Irakului si Siriei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: