„Difficiles nugae”: Unirea, intre NATO si Transnistria

Problema Unirii nu o reprezinta alegerea caii de infaptuire – hotarari parlamentare, referendumuri populare, anularea ultimatumului sovietic etc. -, ci prezenta teritoriului istoric rus Transnistria in componenta Republicii Moldova.

In acest statu-quo, Rusia se va opune militar Unirii RM cu RO, deoarece Transnistria ar deveni teritoriu al NATO. Oricat si-ar dori, NATO nu poate ingloba Transnistria, via Romania, din aceleasi motive ca si in cazul Ucrainei. In privinta anularii ultimatumului, NATO nu are niciun cuvant de spus, fiind a posteriori. Nici nu ar fi de dorit, ar fi o pozitie de forta si de politizare. Nici neutralitatea RM nu va fi o problema, ea va inceta automat prin Unire, care va inseamna adoptarea Constitutiei Romaniei si desuetudinea celei moldovene.

Reunificarea trebuie sa se faca strict dupa harta cu frontierele care a insotit ultimatul sovietic pentru cedarea Basarabiei, cf pct. 1 si 2 din documentul istoric al acestuia, cuprinzand Basarabia (pct.1) si partea de nord a Bucovinei (pct.2). Actul de reunificare trebuie sa cuprinda numele istorice ale celor doua provincii romanesti din momentul ultimatumului si din textul acestuia, nu numele ulterioare, date de Moscova sau Chisinau. Deci expresia „unirea RM cu RO” este mai putin corecta, facand-o neutilizabila.

Transnistria poate juca intr-un fel rolul Berlinului estic, care a permis  unirea celor doua Germanii, care nu ar fi fost posibila fara acceptul tacit al Moscovei, care avea trupe in Berlinul de Est si in Germania de Est. In momentul cand Transnistria va iesi din componenta RM, printr-un act unilateral al Tiraspolului pentru unirea cu Rusia, ceea ce ar fi de dorit si foarte probabil avand in vedere ca si-a facut deja cunoscuta aceasta optiune, sau prin decizia Chisinaului, ori chiar prin actul de unire care nu ia in consideratie teritoriul transnistrean, se schimba total perspectiva juridica si istorica, care nu va implica nici Rusia, nici NATO.

Prin urmare, despartirea RM de Transnistria trebuie realizata inainte de Unire, fapt care i-ar inlatura perspectiva de „ucrainizare”, cu care Rusia a amenintat-o, care are in vedere securitatea populatiei ruse si teritoriului istoric rus din zona, cu risc de NATO-izare. RM cu Transnistria in componenta reprezinta un cartof fierbinte pentru toti (RU, NATO, UE, RO, RM), de care toti ar rasufla usurati sa scape.   

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: