Noul SECGEN al NATO: Succesiune sau continuitate?

Referinte: Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi? (presă)

Expirarea in septembrie a mandatului norvegianului Jens Stoltenberg in functia de secretar general al NATO a deschis discutiile pentru succesiune sau continuitate.

Optiunea vehiculata ca SECGEN al NATO sa fie un barbat sau o femeie din Europa de Est – o compensatie si o onorare necesare – este cel mai bine creditata in acest moment.

Dar aceasta viziune nu ia in calcul esentialul etapei: razboiul din Ucraina. In opinia mea, va fi o succesiune la sefia NATO daca razboiul se va incheia pana in toamna.

Daca razboiul va continua in 2023, fara semne de a se opri, ba chiar cu indicii de a continua si in 2024, cel mai putin probabil cred, statu-quo-ul de leadership se va mentine.

Niciodata nu se schimba un cal de curse in plin galop. Nu e o chestiune de vointa, ci de imposibilitate, trebuie mai intai oprit. Continuarea razboiului va vota cu Jens Stoltenberg. Dar probabil ca lui Stoltenberg i se va acorda tot o prelungire, ca mandat de forta majora, deci va fi segmentat, nu integral, pana in momentul cand se va semna pacea.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: