Balonul meteo doborat de SUA: Greseli majore si acuzatii absurde determina China sa fie „puternic nemultumita” si sa „îşi rezerve dreptul” la reactie

Joe Biden a felicitat piloții care au doborât balonul meteo/ Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Actiunea voluntarista si nefondata a SUA de a recurge la forta si dobori un balon meteo chinezesc, deviat accidental, de curentii de aer, deasupra SUA, a provocat „puternica nemultumire” a Chinei si „dreptul de a raspunde”.

SUA au facut doua mari greseli, de a se folosi de un accident pentru a utiliza forta (1) si a distruge un obiectiv civil de cercetare stiintifica a fenomenelor meteo grave (uragane si furtuni devastatoare), de interes international (2).

Acuzatiile SUA ca ar fi fost un balon-spion sunt nefondate. Ele sunt infirmate de posibilitatile reduse ale relativ arhaicelor aerostate de a cerceta obiective la sol, lucru care il fac cu maxima precizie mijloacele moderne, satelitii, de la inaltimi fara identitate nationala, ci aero-cosmica.

Nimeni nu critica sau doboara satelitii SUA care spioneaza teritoriul Rusiei si fortele sale armate care desfasoara operatiunea militara speciala din Ucraina. Problema e ca inaltimea de trei ori mai mare (24-37 km) la care se afla un balon meteo, comparativ cu inaltimea de zbor a avioanelor comerciale (12 km) face ca nici zona lor sa nu mai aiba o identitate nationala, ci aero-terestra internationala.

Cercetarea efectuata de baloanele meteo are o relevanta ridicata ca precizie si acuratete in zona de la inaltimea la care se afla, care e si de interes stiintific, pentru formarea si circulatia curentilor de aer, generatori de uragane si furtuni.

Cercetarea la sol cu dirijabile meteo, de la inaltimea destul de mare la care acestea se afla, este irelevanta ca precizie si acuratete. Incidentul a mai scos la iveala si un alt aspect, ca mijloacele de supraveghere si detectie in spatiul aerian pot provoca erori si inselari, pot fi lacunare sau aproximative, putand lua drept tinte niste obiecte civile care evolueaza accidental, neintentionat intr-un anumit spatiu aerian. In astfel de cazuri, totul se lasa pe seama interpretarii, care poate introduce erori umane, care pot fi fatale. Joe Biden a facut o greseala ordonand doborarea unui balon meteo, pentru care trebuie sa-si ceara scuze si SUA sa acorde compensatiile corespunzatoare pentru pagubele produse.

Un razboi nuclear accidental ar fi suprema si ultima nebunie, zeul tehnicii si stiintei are si el propriile slabiciuni, care trebuie puse sub controlul strict al rationalitatii umane.

Referinte: https://www.hotnews.ro/stiri-international-26063917-balonul-spion-doborat-sua-beijingul-este-puternic-nemultumit-isi-rezerva-dreptul-raspunde.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: