Vectorul mediator China și direcția soluției politice: S-au aliniat planetele în favoarea păcii în Ucraina?

Vineri, 27 februarie, exact la un an de la debutul operatiunii speciale a Rusiei in Ucraina, planetele par sa se fi aliniat in favoarea unei apropiate paci negociate.

Cel putin asa rezulta din publicarea pe site-ul ministerului afacerilor externe chinez a unui plan de pace, mediat de China, care face corp comun cu dreptul international in a sustine o solutie politica si nefolosirea armelor nucleare.

Din toata masa de idei si actiuni pe aceasta tema, doua par a avea stralucirea si duritatea unor pietre diamantine,care ar trebui separate de balast si folosite la constructia pacii.

Prima e, neindoielnic, aflarea si afirmarea mediatorului ideal, China, care are o relevanta mondiala covarsitoare demografic, dar si economic, in acest secol. Ucraina s-a aratat deschisa, apreciind „pozitiva” implicarea Chinei.

A doua este, la fel de clara, directia politica sugerata de China, referitoare la o  „soluţie paşnica”, la care Rusia si Ucraina sa lucreze impreuna, sprijinite de „toate” partile.

Cele doua idei trebuie sa capete o vizibilitate de varf si o substanta in crestere. In ciuda oricaror piedici, trebuie mers inainte cu mediatorul chinez si in directia propusa de acesta, ceea ce inseamna negocieri directe intre Rusia si Ucraina.

„Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi”, a spus Zelenski. „Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a concluzionat el.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: