O traditie lingvistica pierduta: Reintoarcerea la limba latina, un izvor al spiritualitatii europene

Sunt total de acord cu pledoaria pentru limba latina. In plus la argumentatia filologica foarte bine articulata, as reaminti cunoscatorilor sau spune novicilor ca denumiri stiintifice din multe domenii – din zoologie, botanica, farmacie, medicina etc. – sunt in limba latina. Nemaivorbind de numeroase trimiteri juridice – din toate ramurile dreptului – la limba latina. Ori de cea mai bogata cultura aforistica, deasemenea in limba latina. Cred ca de criza culturala si civilizationala din lumea anglo-saxona nu va scapa nici limba engleza.

Alternativa exista. Nu exclud – si am sustinut cu mult drag, intr-un eseu cu tente memorialiste, in care mi-am amintit de limba latina pe care am studiat-o in liceu, in clasa a IX-a – reintoarcerea la limba latina. Daca nu a Lumii (culte), cel putin a Europei si a oamenilor de stiinta care vehiculeaza profesional un aparat conceptual si stiintific de sorginte latina. Nici liturghiile in limba latina nu trebuie neglijate, au o frumusete si o solemnitate inegalabile ale incantatiei, care sporesc sacrul. Am evidentiat doar un minim minimorum, care mi-a venit in minte acum, dar cu siguranta ca exista o mult mai mare bogatie de argumente si exemple.

In fond, democratia inseamna alegere, pentru care societatea trebuie sa ofere cat mai multe posibilitati. De ce sa nu dam posibilitatea ca cei care vor sa studieze limba latina sa opteze pentru aceasta disciplina ca proba de bacalaureat, la liceele umaniste?! Stiu, unii ar putea sa contra-argumenteze ca sectia real (si eu am facut realul, dar am iubit latina) ar fi inaintea sectiei umaniste. Dar asta este un simptom al bolii numita „cancel culture”, de care sufera neomarxistii si progresistii. Lor si tuturor trebuie sa le spunem ca stiinta fara constiinta este ruina sufletului.

Referinte: https://www.contributors.ro/din-nou-despre-scandalul-urias-al-excluderii-limbii-latine-ca-proba-optionala-la-bacalaureatul-sectiilor-de-filologie/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: