Scrisoare denuntatoare: Pentru noi relatii cu SUA

Scrisoarea deschisa a d-lui Adrian Severin mi se pare extrem de interesanta. Nu stiu de ce isi spune „Ex”, cand remarc ca si-a pastrat intact potentialul politico-diplomatic, care ar putea fi valorificat intr-o administratie de stanga pur sange.

Nu e un politician expirat, ci e la varsta deplinei luciditati, dupa cum, de altfel, se intampla si in SUA, unde cei mai multi politicieni sunt seniori. Mi-a facut de asemenea o impresie buna faptul ca AS a patruns in filosofia existentialista a poporului roman, excelent expusa intr-o Scrisoare Eminesciana (III). Rezonez insa mai putin fata de aprecierile sale necritice in privinta fostei secretar de stat Madeleine Albright. Ea imi aminteste de crimele de razboi ale SUA in Iugoslavia. Dar asta este o chestiune subiectiva, care tine probabil de genele noastre politice diferite.

Apropo de crimele de razboi, am ramas socat sa aud recent un politician din SUA spunand ca toti presedintii americani de dupa Al Doilea Razboi Mondial au fost criminali de razboi.

Pe de alta parte, scrisoarea d-lui Severin, in care simt ca pulseaza o anumita anticipare geopolitica, imi aminteste, nu stiu de ce, de telegrama Marelui Duce Nicolae al Rusiei trimisa Domnitorului Carol al Romaniei, in 31 iulie 1877, in care ne cerea sa venim sa-l salvam, in razboiul ruso-turc (1877-1878) :„Turcii înghesuind multe trupe la Plevna ne înfrâng. Vă rog să faceți fuziune, demonstrațiune și dacă se poate să treceți Dunărea, așa cum doriți”. Nu cred ca „americanofilia se prăbușește”, ci globalitarismul SUA, in care poporul american nu numai ca nu are niciun rol, ci, dimpotriva, americanii sufera foarte mult de pe urma lui.

AS pronunta un cuvant cheie, „obedienta” – obedienta fata de SUA – care se afla la originea declinului nostru geopolitic din ultimele doua decenii. Toate abuzurile SUA in Romania, pe care Adrian Severin le enumera cu determinare, fara false menajamente, nu ar fi avut loc fara obedienta politicienilor romani. Ambasadorii americani nu s-ar fi comportat ca niste guvernatori daca nu ar fi avut o retea de complicitati locale.

Cand vom face o alegere diferita, pentru un leadership national, suveranist si dedicat interesului national si prosperitatii romanilor – am remarcat ca in vizita in curs in Rusia, presedintele chinez Xi insista pe eficienta modelului economic chinez si prosperitatea poporului chinez, pe care le recomanda presedintelui rus Putin si poporului rus -, vom controla obstructiile interne si externe, relevate de AS, iar ambasadorul SUA nu va mai fi guvernator si Romania nu va mai fi protectorat. Chiar si cand Adrian Severin ii spune ambasadoarei americane Katheleen Kavalek „Suntem gata să le discutăm” (nu stiu daca e o greseala cand spune „suntem” in loc de „sunt”, cele doua formulari exprima angajamente diferite), referindu-se la argumente, de o parte si de alta, mi se pare o excedare a rolului ambasadei si o inscriere in siajul acesteia, pe care tocmai il critica si il criticam. Intotdeauna exista alternativa, la care insa nu ajung decat cei lucizi si vizionari. Contrariul era afirmat pana in 1989, cand s-a produs prima mare reajustare a relatiilor internationale.

Acum este o a doua remodelare. Intre statu-quo-ul international si dinamica schimbarii internationale exista deja o contradictie antagonista, din care se naste o Noua Lume. E clar ca intr-o lume in schimbare accelerata – la reuniunea de la New Delhi (IN) a Comisiei Trilaterale SUA-Europa-Asia, Anul 2023 e denumit drept „Anul Unu” al unei Noi Ordini Mondiale –  vechiul statu-quo unilateralist, sub presiunea multilateralismului, nu mai poate subzista.

Referinte: https://adriannastase.ro/2023/03/21/adrian-severin-scrisoare-deschisa/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: