Polemos: Generatiile „Zero” si „Plus”

Atras de titlu, care mi s-a parut promitator, am citit un articol semnat Vasile Ernu in http://www.contributors.ro/dezbatere/generatia-zero-a-politicii-romanesti-isi-face-partid/. Continutul dezamagitor m-a condus catre postarea urmatoarelor obiectii:

1. Refuzul abordarilor tehnicist-manageriste a politicii este intemeiat, ceea ce nu inseamna ca va trebui sa intoarcem spatele teoriilor de management si leadership, pentru ca intotdeauna va exista o componenta a conducerii care tine de manual, care se invata.

2. Discursul degaja o furie aproape macabeica impotriva tuturor constructiilor politice postdecembriste. Momentele de ruptura nu au fost insa productive, istoric, si nu intrevad ca in viitor ar putea fi altfel. Efectele negarii metafizice, o stim prea bine, sunt dizarmonia si dezechilibrul.

3. Nu cred ca mai putem identifica un „agent”, precum altadata cel clasial, al transformarilor politice. Nici macar generational. In termenii de contrapunere pe care-i sugerati, generatiei „Zero” i s-ar putea opune foarte bine generatia „Plus”, dar cred ca mult mai benefica ar fi conjugarea acestora. Acesti lideri „Zero”, fara o istorie in spate, nu vor putea insemna prea mult in politica, unde vitalitatea trebuie sa se insumeze cu intelepciunea. Si, apropo de Filosofie, exista opinia ca adevarata filosofie incepe la varsta senectutii (cineva spunea chiar ca pana la saizeci de ani nu sunt filosofi, ci doar profesori de filosofie!). Ma gandesc ca si in Politica, adevarul ar putea fi pe undeva pe aproape…

4. Mi se pare ca propuneti o politica retractila, facand abstractie de constructia europeana, din care facem parte si care ne-a dat o noua identitate. Din nou as observa ca echilibrul intre national, regional si european ar trebui sa prevaleze.

5. Cred, deasemenea, ca n-ar trebui sa repornim cruciade impotriva apolitismului, de politizare fortata (tentative care au mai fost in acest loc!). Zone neutrale sau de centru exista nu numai in fizica, ci si in politica. Desigur, faptul ca suntem apolitici nu ar trebui sa insemne si lipsa spiritului civic, care este insa cu totul altceva.

6. Veniti foarte bine cu argumentul ideologic in constructia politica, dar nu ar trebui ignorate marile familii doctrinar-ideologice europene (sa nu reinventam roata!).

Cand am spus „dezamagitor”, am facut-o sub impresia ca as fi recitit Manifestul Partidului Comunist. In ciuda tentatiilor, oamenii uita ca nu pot controla legile cosmice si ca orice lucru facut impotriva lor nu rezista. Diavolul este revolutionar, ii plac schimbarile abrupte, tenebroase dar pana la urma legea actiunii si reactiunii universale reface orice echilibru tulburat…

2 Responses to Polemos: Generatiile „Zero” si „Plus”

  1. […] , B . Marinescu, Basarica , Cati Lupascu , Dl. Voiculescu , Dispecer Blogosfera , Dispecerita , Fragmentariumpolitic , Sfinx 777 , ZEUS , Vlad cel Groaznic , Theodora, […]

    Apreciază

Lasă un comentariu