Acum: Occidentul are nevoie de o reinventare

Fragmentarium Politic / Ideas.ro / mai 4, 2024

In analizele politice din Vest despre adversarii sai din Est sunt pregnant vizibile o oboseala si chiar o dezorientare. Se observa o incremenire occidentala intr-un discurs anacronic, cu aceleasi teme uzate, inaplicabile unei reinventari orientale spectaculoase. Este foarte real ca prestidigitatiile lingvistice cu „imperialismul”, „ruscismul” sau „putlerismul”, oricata forta de sugestie se crede ca ar avea ultimele doua denumiri, nu impresioneaza si nu au efectul scontat. Imperialismul, care este o forma naturala de integrare prin adeziuni voluntare, exista si in Vest, G7-le unit in jurul SUA si Commonwealth-ul integrat de UK sunt expresii incontestabile, elocvente si in ultima instanta necesare, ca imperii ale binelui versus imperii ale raului.

In fond, nicio tara sau natiune nu poate subzista izolata, fara o integrare intr-un imperiu al prosperitatii si securitatii, al unor valori comune, furnizoare de civilizatie. Costul inevitabil este cedarea de parti mici din suveranitate, un lucru acceptabil atata timp cat beneficiile sunt mai mari decat costurile. Adevarata amenintare pentru natiuni si popoare o reprezinta insa colonizarea brutala a teritoriilor lor, transformarea acestora in colonii, ca surse unilaterale de materii prime si piete unilaterale, de desfacere si consum. Razboaiele in curs din Ucraina si din Palestina sunt exact materializari ale colonizarii armate, atentate coloniale la libertate si independenta. E clar ca Occidentul are nevoie de o reinventare. In ceea ce-l priveste pe Tucker Carlson, nu l-as demoniza sau subestima, el nu face decat sa caute in numele Vestului o cale de reinventare spre concilierea cu Estul.

Obedienta si dizidenta sunt doua etape succesive ale aceluiasi proces unic, cu un scop final unic. Nu-l invat eu pe dl Vladimir Tismaneanu acest lucru, care este un subtil connaisseur in aceasta materie. Vreau doar sa-i avizez pe non-connaisseurs ca americanul Tucker Carlson exerseaza activ obedienta fata de rusi intr-un efort de asteptata si necesara reconcilere intre SUA si Rusia. Carlson ne face un serviciu noua, tuturor occidentalilor, mai ales acelora dintre noi care am ramas incremeniti intr-un proiect depasit. Sa fiu iertat, dar nu cred ca mai este cazul sa ne periem aprobativ intre noi. Pentru noi, ca occidentali, acum este nevoie de noi solutii si de noi perspective, care nu pot veni decat din criticarea celor vechi, din schimbarea modului de abordare, cum, foarte inspirat si inovator, o face Tucker Carlson.

Tucker Carlson si imperialismul ruscist

Lasă un comentariu