China milenara, intelepciune inspiratoare: Interesele de nucleu si patru principii de relatii internationale

Fragmentarium Politic / Ideas.ro / mai 19, 2024

Descriptorul „interesele de nucleu” este o conceptualizare chinezeasca remarcabila. Cred ca aceasta definitie va fi circulata international, ca alte expresii chinezesti, precum „traim vremuri interesante” sau „picatura chinezeasca”, de care imi amintesc acum. „Interesele de nucleu” sunt clar o referinta existentiala. Acestea sugereaza esenta, existenta si vitalitatea poporului chinez, fundamentul entitatii chineze, care este unica si indivizibila. Exista un singur popor chinez, o singura natiune chineza. Interesele de nucleu definesc deci ceea ce este intangibil si nenegociabil, interesele care sub nicio forma nu fac obiectul concesiilor si compromisurilor.

Ambasadorul chinez Han Ciunlin se refera la interesele de nucleu ale tarii sale, dar cred ca aceasta formulare poate fi extinsa la orice natiune suverana. El a evidentiat de asemenea patru principii chinezesti de politica externa, de o acuta utilitate, in contextul mondial actual, de mari riscuri si amenintari la adresa securitatii si cooperarii internationale. Este vorba de principiile directoare ale (1) respectului reciproc, (2) egalităţii, (3) beneficiului reciproc și (4) neintervenției în afacerile interne. Sunt principii cardinale, care trebuie sa uneasca indestructibil națiunile impotriva smintelilor globaliste de colonizare si sclavizare a lumii.

Implementarea de catre noua majoritate internationala a acestor principii politice si populare chinezesti, ale vietii si demnitatii, va genera un viitor uman pentru toate popoarele si națiunile. Noua ordine inseamna sfarsitul vremurilor in care cei automitologizati cu trufie drept „alesi” si „stapani” globali injoseau lumea si isi umpleau burtile cu carne umana, crezandu-se deasupra umanitatii. Ambasadorul chinez a mai evidentiat un adevar: „Sinceritatea este cheia unei prietenii de durată.” Cei care am trecut prin scoli de geopolitica si relatii internationale recunoastem in acest principiu chinezesc un principiu romanesc: „Relatiile echitabile sunt cele mai durabile”. Este clar ca cele doua popoare, roman si chinez, rezoneaza pe un spectru comun de principii.

Referinte: https://adriannastase.ro/2024/05/18/20-de-ani-de-la-stabilirea-parteneriatului-amplu-de-prietenie-si-cooperare-dintre-china-si-romania/

Lasă un comentariu